Gotovo je: Otpisan Končar, IDS-ove kandže miču se s Uljanika

Gotovo je: Otpisan Končar, IDS-ove kandže miču se s Uljanika

Ministarstvo gospodarstva objavilo je u četvrtak kako su upućene službene ponude poželjnim strateškim partnerima da daju svoje ponude za preuzimanje pulskog i riječkog brodogradilišta. Koliko je zasad poznato, za pulski Uljanik taj partner je tvrtka ukrajinskog milijardera Vadima Novinskog, a Ministarstvo gospodarstva objavilo je u četvrtak kako su upućene službene ponude poželjnim strateškim partnerima da daju svoje ponude za preuzimanje pulskog i riječkog brodogradilišta.

Kakva god ta odluka, iz nje proizlazi kako više u igri nije Danko Končar, kontroverzni hrvatski poduzetnik poznat kao financijer IDS-ove sive eminencije Ivana Jakovčića. Bivša Uprava Uljanika, koje je postavljena uz blagoslov IDS-a, upravo je Končara bila izabrala za strateškog partnera iako nije ponudio ni program, ni novce. Sve je temeljio na tome da će dio Uljanikovih nekretnina  uz more pretvoriti u turističku zonu, i to i uz pomoć državnih sredstava, a s brodogradnjom što bude.

Iako su i u Europskoj komisiji bili skeptični prema tom prijedlogu, jer moraju dati dopuštenje za svako restrukturiranje u kojem sudjeluje i država, iz Uljanika odnosno valjda posredno iz IDS-a, gurali su Končara sve do ovih dana. Očito su u igri bili i veliki novci i znatni interesi pa se unatoč štrajku i prosvjedima radnika i dalje nastojalo progurati tog Jakovčićevog intimusa za strateškog partnera. Na kraju su ključnu ulogu u svrgavanju tog nekretninskog mogula odigrali sindikati.

Prošli tjedan je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije pozvao Upravu Uljanika da se javno odrekne Končara prigovorivši im kako ionako znaju da njegov projekt ne može proći u Bruxellesu. Prije dva dana je predsjednik štrajkaškog odbora Boris Cerovac rekao kako je Uprava Uljanika od početka ‘gurala’ Končara, iako je već na samom početku priče bilo još zainteresiranih strateških partnera, međutim, “netko to nije dozvolio”.

-Ako su sada zainteresirani, nitko me ne može razuvjeriti da i tada nisu bili zainteresirani, no očito im tada nije bilo dozvoljeno, ustvrdio je Cerovac, inače predsjednik Jadranskog sindikata. Ako je to istina, onda to znači da je smijenjena IDS-ova uprava čak bila spremna i na postupno uništenje i gašenje brodogradilišta, što se kroz neisplatu plaća i masovni odlazak radnika i počelo događati, iako je bilo i drugih zainteresiranih za opstanak Uljanika i nastavak gradnje brodova. Imajući to u vidu, nije čudo što upravo radnici Uljanika IDS označili glavnim krivcem za ovakvo stanje u tom brodogradilištu nazivajući ih pritom lopovima i mafijom.

Te tvrdnje kao i one o paralelnim tvrtkama kojima se iz Uljanika izvlačio novac treba provjeravati državno odvjetništvo. Trenutno je važno da je Končar maknut iz te priče, jer to onda znači i da su IDS-ove kandže uklonjene s Uljanika. U toj stranci će zasigurno biti tužni, jer gube mjesto gdje su mogli uhljebljivati svoje podobnike, a ponajviše će žalostan biti sam Jakovčić jer mu je Končar služio gotovo kao bankomat plaćajući mu za navodne lobističke usluge. A koliko su tek mogli zaraditi da su mjestu brodogradilišta umjesto brodova počeli graditi apartmane, vile…, što je bila i davna Jakovčićeva želja.

Dakako, treba sačekati i vidjeti kakve će ponude dati Ukrajinci i Talijani. Ako se kroz njih bude osiguravao nastavak gradnje brodova i u Puli i u Rijeci, onda će ih svakako treba prihvatiti jer je danas većini u Hrvatskoj postalo jasno kako ne možemo postati ekonomski uspješna zemlja, ako nemamo proizvodnju, industriju, pa u tom kontekstu i brodogradilišta. Jakovčić i Končar imat će još prigode analizirati u čemu su pogriješili.

Priliku za druženje imat će i u Finskoj gdje je prošli tjedan helsinški Upravni sud dao zeleno svjetlo za poduzimanje mjera prema Končaru zbog nedozvoljene kontrole nad tvrtkom Afarak, u sklopu čega mu može biti zamrznuta imovina. Upravo iz te tvrtke je Jakovčiću isplaćeno oko milijun i pol kuna. Mali dioničari Afaraka najavili su podizanje kaznenih prijava protiv Končara i Jakovčića zbog izvlačenja novca iz te tvrtke.

Facebook Comments