JASNA PORUKA PLENKOVIĆU: Tisuće prosvjednika traži ostavku ministra Ćorića. Neka i ministri budu na minimalcu dok traje kriza

JASNA PORUKA PLENKOVIĆU: Tisuće prosvjednika traži ostavku ministra Ćorića. Neka i ministri budu na minimalcu dok traje kriza

Prestanak diskriminatornih mjera, redovito isplaćivanje naknada za zaposlene, ukidanje parafiskalnih nameta i obveznih članarina te odlazak ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, zahtjevi su s prosvjeda u organizaciji Udruge Glas poduzetnika (UGP), koji je u tijeku na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Na prosvjedu se okupilo između pet i deset tisuća ljudi, javlja Jutarnji list.

Na transparentima se može pročitati: “Kakav je plan”, “Zašto Hrvatska ne može biti gospodarski jaka?”, “Andrej, dosta je!”, “Reketa – u sve se miješa”, s karikaturom premijera Plenkovića s kuharskom kapom i aluzijom na Vegetu.

Prosvjeduju poduzetnici i građani iz cijele Hrvatske te je, kako je na konferenciji za novinare rekao izvršni direktor UGP-a Dražen Oreščanin, stiglo nekoliko autobusa iz Dalmacije, s Kvarnera, iz Bjelovara, Varaždina, Vinkovaca itd.

Na prosvjedu je i vlasnik teretane Andrija Klarić, kojemu prijete dvije godine zatvora.

“Prvi put sam završio u pritvoru i imao lisice na sebi. Nije ugodno, kćer je to gledala kako joj tatu vode u pritvor. Spominju dvije godine zatvora. Uglavnom, policajci su bili super. Pozitivni, pametni, čitaju, vide besmisao toga što rade. Zaključak je bio kad su to napisali: ‘Ti si heroj a ne zločinac’. Svima je jasno da je to bilo besmisleno. Šest sati smo čekali inspektore državne, i oni su napravili svoj dio posla. Molio sam da mi ne zatvore jer u teretani držim online treninge. Pročitali su mi odluku stožera da se djelatnost vježbanja u zatvorenom zabranjuje. Rekao sam da nije online zabranjeno, a ona mi je rekla da ono što nije izričito spomenuto – zabranjeno. I vidim da ona to piše, a suze joj idu na oči”, rekao je Klarić za Index.

Marin Medak, bivši čelnik Nacionalne udruge ugostitelja poručio je da ne želi živjeti u državi u kojoj će se netko bojati reći da želi raditi.

“Koga se bojimo i čega? Premijer kaže da je dao 9 milijardi kuna. A mi smo u 10 godina uplatili u proračun bilijun i 400 milijardi kuna. Sramota je da nas se proziva. Nije problem to što smo zatvoreni, ali to se treba adekvatno platiti. Žalosno je da moramo prosvjedovati i ići na ulice da bi dobili ono što je naše legitimno pravo. Mi nismo građani trećeg reda”, rekao je Medak.

Dražen Oreščanin podsjetio je da postoje tri glavna razloga za prosvjed.

“Prvi je što su mjere diskriminatorne prema nekim djelatnostima, poput ugostitelja i fitness centara. Drugo, tražimo obeštećenje za pogođene djelatnosti, koje nisu formalno zatvorene poput event industrije. I treće, Država treba biti puno redovitija u podmirivanju sredstava za plaće zaposlenika. Ono što nije dobro je da ne postoji pomoć za same poduzetnike kroz nadoknadu štete i kreditne linije za likvidnost”, rekao je Oreščanin.

Dražen Oreščanin izjavio je prije početka skupa govorio i za N1. 

“Tražimo primarno tri stvari vezane uz gospodarske mjere – obeštećenje svima koji imaju pad, prestanak diskriminacije pojedinih djelatnosti i da se sredstva za minimalne plaće isplaćuju redovno, a ne sa zakašnjenjem i da sve tvrtke dođu do likvidnih sredstava. Novaca ima. Predložio sam ministru Aladroviću da se dužnosnici odreknu svoje plaće i imaju 4.000 kuna dok traje kriza. Ako sve to zbrojimo, to je oko dvije tisuće ljudi, to može biti oko 30 milijuna kuna mjesečno. Ako se pridodaju drugi neki čelnici, vjerujem da se mjesečno još stotinu milijuna kuna da može prikupiti”, rekao je i dodao da su građane pozvali da se drže epidemioloških mjera i da u izjavama budu pristojni.

Navodi da je neistinita premijerova izjava da pozivaju na bunt.