Umak od rajčica, tikvice i nježno zagoreni patlidžani, fini mediteranski začini, riccota sir i parmezan osnovni su sastojci ovog složenca, svi odreda toliko ukusni da gotovo i ne trebate paliti pećnicu, prenosi Glas Istre.
Ali kada je upalite i kada se svi sastojci prožmu, a sir se rastopi, sigurni smo da ćete ovo jelo često pripremati i još češće o njemu maštati.
Sastojci za složenac od patlidžana:
- 2 patlidžana
- 2-3 češnja češnjaka, nasjeckana na sitno
- 500 ml šalše ili gotovog umaka od rajčice
- 1 čajna žličica origana
- 2 žlice maslinovog ulja, podijeljeno
- 2 žlice nasjeckanih listića bosiljka
- 30 g parmezana
- 20 g krušnih mrvica
- sol
- papar
Za punjenje:
- 1/4 čajne žličice čili pahuljica
- 2 tikvice, naribane
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- 4 žlice nasjeckanih svježih listova peršina
- 140 g kozjeg sira ili ricotte
Priprema složenca od patlidžana:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Narežite patlidžane po duljini na tanke ploške.
Također krupno naribajte tikvice i ostavite ih sa strane. U zdjeli pomiješajte sve sastojke za nadjev od sira: kozji sir, čili pahuljice, 2 žlice svježeg peršina, 1/2 čajne žličice mljevenog češnjaka, papar i sol. Ostaviti sa strane.
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Zašto hrvatski pršut više nije ono što je nekad bio?
Na jako zagrijanoj tavi ispecite lagano nauljene kriške patlidžana.
Na tavi zagrijte 1 žlicu ulja pa dodajte češnjak, origano, umak od rajčice i po potrebi soli. Dobro promiješajte pa kuhajte 5 minuta i maknite s vatre.
Na svaku krišku patlidžana stavite žlicu ribanih tikvica i žlicu nadjeva od sira te zamotajte u rolicu.
U vatrostalnu posudu ili lim za pečenje izlijte na dno malo umaka od rajčice, poslažite punjene kriške patlidžana i prelijte preostalim umakom.
Pecite 10-15 minuta, a zatim izvadite i po vrhu pospite mješavinu parmezana, mrvica i peršina pa pecite još 5 minuta.
Pustite da se složenac ohladi 5 ili10 minuta, a prije posluživanja pospite s još malo svježeg bosiljka, piše Punkufer.
Foto: Pixabay