Nova teorija urote: Radeljić rušio Plenkovića jer je htio postati potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova

Nova teorija urote: Radeljić rušio Plenkovića jer je htio postati potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova

Na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost održanoj u ponedjeljak 17. prosinca Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković definitivno su zakopali ratne sjekire. Četiri dana kasnije iz Ureda predsjednice stigla je potvrda da je smijenjen njezin savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić. Time je, kako navodi Večernji list, predsjednica odustala od strategije “ulaska u prostor ‘čistije’ desnice” i odlučila smiriti napetosti u odnosima s premijerom Andrejem Plenkovićem i HDZ-ovom vladom.

Potpora Vlade i Sabora nakon odlaska Radeljića i imenovanja novih savjetnika, stigla je vrlo brzo. Među prvima, kao i obično, oglasio se neslužbeni glasnogovornik premijera Plenkovića i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je u nedjelju stao otvoreno u obranu predsjednice nakon šokantnih tvrdnji ‘otpisanog’ Radeljića da mu je djelatnik Sigurnosno-obavještajne agencije prijetio da bi se mogao zaletjeti u njega autom ako, nakon otkaza, pokuša naštetiti rejtingu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

-Vrlo je neobično pa i neprimjereno da jedan od savjetnika to dovodi u pitanje, ponaša se kao dužnosnik s izbornim legitimitetom, a njega je ipak imenovala predsjednica, i njeno je pravo imenovati i razriješiti, kazao je Gordan Jandroković.

Predsjednik Sabora u obrani predsjednice obrušio se na dio medija: “Jako bode u oči da sada različiti medijski manipulatori i širitelji mržnje vrše strašan pritisak na predsjednicu, praktički je ucjenjuju da će ako makne jednog savjetnika ostati bez potpore dijela birača. To je vrlo znakovito i dosad nije bio viđen takav fenomen, da se predsjedničina pozicija uvjetuje ostankom jednog savjetnika, a to ide baš kroz određene medije koji su i do sada bili glavni zagovaratelji distanciranja predsjednice od Vlade, pa i od HDZ-a “, tvrdi Jandroković dodajući kako “vjeruje da će sada stati sukobi predsjednice i Vlade”.

-Vidljivo je iz svih medijskih napisa da je navedeni savjetnik bio taj koji je poticao sukob između predsjednika Vlade, Vlade i predsjednice države, sad postaje potpuno jasno da sukobe nije inicirala Vlada niti HDZ, nego da je to bila jedna osmišljena politika koja je željela izazivati stalne sukobe i napetosti između predsjednice i Vlade odnosno premijera, smatra glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora.

U potporu predsjednici uključio se i tjednik Nacional koji nakon ekskluzivne priče kako je predsjednica “napokon shvatila u kakvu je mrežu upletena pa se sada nastoji iz toga izvući i distancirati i od Milijana Brkića, u Božićnom broju ide dalje u obrani predsjednice s pričom o “kaosu na Pantovčaku” gdje je otpušteni savjetnik Mate Radeljić uzurpirao vlast i gdje se tvrdilo da kuje urotu kako bi sam preuzeo ključno mjesto u izvršnoj vlasti”.

U tekstu pod naslovom “Rušio je Plenkovića jer je htio postati potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova” Nacional navodi kako je Radeljić nagovarao Kolindu Grabar-Kitarović da odstupi i pokuša preuzeti HDZ te postane premijerka kojom će manipulirati kako je to već radio u Uredu predsjednice. Nakon što se otkrilo da je svoju smjenu htio osujetiti prijetnjama predsjednici, u slučaj se uključila SOA, a on se tada osvetio opakim priopćenjem”, piše Nacional.

U intervjuu Večernjem listu Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako je za nju slučaj njezinog bivšeg savjetnika za unutarnju politiku završen odbacujući Radeljićeve tvrdnje da je SOA upletena u njegovo razrješenje. Naglasila da u njezinom uredu nikada nije ni na koga vršen pritisak izravno ili neizravno. Ponovila je kako su sasvim apsurdne i neistinite tvrdnje da je pritom bilo potrebno na neprimjeren način uključivati treću stranu, jer je za bilo kakvu smjenu dovoljan samo jedan potpis.

-Žao mi je da je Radeljić odlučio otići na takav način, no to je njegov izbor, rekla je predsjednica. Prema njezinim riječima, s Radeljićem je nekoliko puta razgovarala o njegovu odlasku pri čemu je nastojala “uvijek biti maksimalno korektna”.

Vezano za odlazak iz Ureda Radeljića koji je razriješen te bivšeg savjetnika Vladu Galića koji je dao ostavku, predsjednica je rekla da su to njezine odluke. “Imam svoje razloge i plan rada za posljednju godinu mandata te ni ‘čaršija’ niti bilo tko drugi ne može sudjelovati u smjenjivanju i imenovanju mojih savjetnika”, rekla je predsjednica odgovarajući na pitanje ide li na pomirenje s Plenkovićem i HDZ-om koji “ne mogu smisliti Radeljića”. Istaknula je da su odnosi s premijerom Plenkovićem puno bolji, nego što se o tome piše, dodajući kako se kada kritički govori o radu vlade to automatski atribuira kao njezin napad na aktualnu vladu što “nije točno”.

Kategorički je odbacila tvrdnje o uključenosti u pripremanje “državnog udara”, odnosno micanje aktualnog premijera . “Takvo mi što ne pada na pamet. Nisam osoba koja bi koristila obavještajnu ili paraobavještajnu zajednicu za poslove koji bi bili usmjereni protiv ikoga, a kamo li protiv predsjednika vlade”, izjavila je. Za optužbu o rušenju premijera rekla je da je vrlo ozbiljna zbog čega je morala reagirati na te paraobavještajne konstrukcije, jer se počela, kako tvrdi, stvarati opasna klima na koje nadležne državne institucije nisu reagirale.