Rasplet afere SMS: Plenković definitivno otpisao Brkića

Rasplet afere SMS: Plenković definitivno otpisao Brkića

Milijan Brkić još uvijek je formalno zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, ali on od početka afere SMS gotovo uopće ne sudjeluje u stranačkom životu. Jedno vrijeme nije dolazio na stranačka okupljanja i napadno je izbjegavao susrete s vodećim ljudima stranke. Odnedavno se ponovno počeo pojavljivati na sastancima, no ne sudjeluje u raspravama i odlazi sa sastanaka i prije nego što završe.

Nekad najmoćniji HDZ-ov operativac sve je usamljeniji jer nitko od viđenijih HDZ-ovaca ne želi riskirati da dođe u Plenkovićevu nemilost zbog intenzivnijeg druženja s Brkićem. Kakvo je stanje među saborskim zastupnicima moglo se najbolje vidjeti prije nekoliko dana kada je na saborskom odboru za vanjsku politiku bila rasprava o Marakeškom kompaktu. Predsjedavajući Miro Kovač, koji je barem do tada pripadao struji koja je oponirala Andreju Plenkoviću, usmjeravao je raspravu po želji stranačkog vrha. Slično se događa i na drugim razinama i među stranačkim aktivistima koji su do izbijanja afere bili bliski Milijanu Brkiću.

Naš izvor iz vrha HDZ-a tvrdi da nema nikakvih izgleda da Milijan Brkić izgladi odnose sa šefom Andrejom Plenkovićem koji praktično od izbijanja afere uopće ne komunicira sa svojim formalno prvim suradnikom. Iako Brkić nema gotovo nikakvog utjecaja na rad stranke i njezinu politiku, on još uvijek predstavlja, ističe naš sugovornik, percepcijski problem za stranku jer je formalno njen drugi čovjek.

Po političkim kuloarima moglo se čuti da će se vrh stranke obračunati s Brkićem do Nove godine, ali to se, kako sada stvari stoje, neće dogoditi. Ide se na iscrpljivanje, no ni to neće ići tako jednostavno jer Brkić najvjerojatnije neće otići bez borbe. Čak i njegovi oponenti procjenjuju da će se boriti i odugovlačiti koliko god to bude moguće. Brkić za sada nema vidljivu potporu u stranci, ali se nikako ne smije podcijeniti njegov kapilarni rad na terenu i njegove „spavače” koji bi se mogli aktivirati u slučaju da dođe do „bratoubilačkog rata” u stranci.

Stranački vrh procjenjuje da im više odgovara da imaju pasiviziranog Brkića, koji je samo formalno zamjenik stranke, nego da idu u otvoreni obračun s njim. Stoga je izgledno da će ovakva pat pozicija ostati u dogledno vrijeme. Svjesni su da je „tiha misa” između predsjednika stranke i njegova zamjenika neodrživa na dulje vrijeme i da se ovaj gordijski čvor s Milijanom Brkićem mora riješiti prije ili kasnije.

Iako u HDZ-u to neće otvoreno reći, pa čak i u off the record razgovorima nekoliko puta ponavljaju da se ni na koji način ne žele miješati u istragu, velike nade polažu u Uskok koji opasno steže obruč oko Milijana Brkića. Produljen je pritvor njegovom kumu Blažu Curiću i krivotvoritelju Franji Vargi, a sve se češće spominje i operativna uloga zamjenika predsjednika HDZ-a u aferi SMS. Poznato je da je Brkić komunicirao s Blažem Curićem neposredno prije nego što je on obavijestio Vargu da se vodi istraga protiv njega. Još uvijek nema službene potvrde da je Brkić otkrio Curiću što se događa, ali bi Uskokova istraga mogla ići u tom smjeru. U tom bi slučaju Milijan Brkić od svjedoka mogao postati osumnjičenik, a to onda potpuno mijenja situaciju.