Sirijac Ghazi cijelo vrijeme je lagao: Čekamo reagiranje Maje Sever i nevladinih organizacija

Sirijac Ghazi cijelo vrijeme je lagao: Čekamo reagiranje Maje Sever i nevladinih organizacija

Priča o sirijskom migrantu Wadie Ghaziju koji je ove godine šokirao hrvatsku i europsku javnost s optužbom iznijetom u bosanskohercegovačkim medijima, da ga je hrvatska policija nakon prelaska granice odvojila od petogodišnje kćeri dobila je svoj epilog. On glasi da hrvatska policija nije kriva i da je Ghazi izmislio priču kako bi se lakše domogao odredišta u Europi.

Kako doznaje Jutarnji list, dokazano je da Ghazi nije imao legalnu putovnicu i da se od početka listopada nalazi u jednom od centara za azil u Nizozemskoj gdje je zatražio azil. Utvrđeno je da je Ghazi u zemljama na ruti kojom je došao Hrvatsku, dakle u Turskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini evidentiran sam bez djeteta. Potvrđeno je da Alisa nikada nije napustila Siriju, a pitanje je li joj Ghazi uopće stvarni otac.

-Ovo je jedan primjer koji ukazuje na to da se institut međunarodne zaštite nerijetko zlorabi, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Ne nerijetko, nego je to gotovo pravilo, jer prema ministrovim riječima više od 80 posto ljudi koji ostvare pravo da podnesu zahtjev za azil ili neki drugi vid međunarodne zaštite u Hrvatskoj nestanu tijekom postupka jer imaju slobodu kretanja. Sada kada su stvari jasnije, treba se podsjetiti kakva je hajka podignuta na hrvatsku policiju koja se morala braniti od optužbi da je razdvojila Alisu od oca i prepustila je nepoznatim iračkim migrantima.

Novinarka HRT-a Maja Sever koja je u svibnju ove godine dobila nagradu Novinar godine Hrvatskoga novinarskog društva, posebno se isticala u dramatičnom izvještavanju. Prenosila je sve što je Ghazi govorio kao istinito, a policija morala dokazivati nevinost. Umiješao se i novinar RTL-a Zoran Šprajc koji je posumnjao u objektivnost izvještavanja Maje Sever. Kada je javnost doznala da je Sirijac nestao iz prihvatilišta u zagrebačkim Dugavama, Šprajc se na Facebooku na sebi svojstven način našalio s načinom izvještavanja Maje Sever napisavši kako je “fantastično kako neki iz kućnog naslonjača zaključe da policija uvijek nešto mulja, tuče i krade, a dobre izbjeglice su uvijek i samo dobre izbjeglice koji ne bi ni riječ slagali da se izvuku iz nevolje”.

Sever mu je odgovorila riječima: “Kaže Zoran Šprajc direkt s terena!”, nakon čega je uslijedio njegov odgovor “Draga Majo, po malo zdravog razuma i opreza u tumačenju (oskudnih) činjenica ne moraš ići na teren. To ili imaš ili nemaš. Ali nije bed i ako nemaš pa nađeš na terenu”.

U intervjuu za Globus objavljenom 15. listopada 2018. Sever se pokušala dijelom opravdati rekavši kako je izvijestila o Ghazijevoj molbi kao i svi drugi novinari i u prilog uključila priopćenje policije i izjavu glasnogovornice MUP-a i USK-a. “Taj je čovjek novinarima poslao i fotografije s kćerkom, policija mu je povjerovala i raspisala potragu na svojim službenim stranicama. On i dalje traži svoju kćer. Treba li ljudima vjerovati? A što drugo možemo?”, upitala je Maja Sever.

Za početak, bila bi dobra jedna isprika ne samo njezina, nego i svih onih organizacija koje toliko zalažu da migranti slobodno prelaze državne granice. Jer zbog njihovog tendencioznog izvještavanja Hrvatska je dospjela na naslovnice svjetskih medija kao zemlja koja ne poštuje ljudska prava i nehumano se ponaša prema migrantima.