Stigao je posljednji blagdanski mjesec u godini s puno ukusnih kolačića na svakom koraku, a jedan od onih koji se najradije peku su fine šape s orasima. Radim ih po provjerenom tradicionalnom receptu s kojim uvijek ispadnu savršeno, baš onako kako su ih pravile naše mame i bake.
Zbog toga su ove šape s orasima i u mojoj obitelji omiljeni božićni kolačić koji rado spremam. Naravno, uvijek koristim tradicionalne starinske kalupe za šape kako bi dobile svoj lijep i prepoznatljiv izgled, te poslužene na stolu dale onaj topli osjećaj doma u božićno vrijeme, donosi Receptura.hr.
Iako ponegdje na internetu možete pronaći kako ih je teško praviti s takvim starinskim modlama, to zapravo nije točno. Ako sve napravite držeći se ovog recepta šape se prave jednostavno i bez problema, te još lakše vade iz kalupa bez obzira kakav on bio.
Šape s orasima – savršeni božićni kolačić
Samo tijesto vrlo je podatno za oblikovanje, a kalupi koje sam koristila iako različitih oblika, otprilike su slične veličine. Ono na što trebate paziti je vrijeme pečenja, jer petnaest minuta koje sam navela dolje u postupku može biti malo više ili malo manje, ovisno o vrsti kalupa, ali i samoj pećnici. Na to ćete trebati malo više paziti prvi put, a jednom kada isprobate kalupe u svojoj pećnici znat ćete točno koje su vrijednosti za optimalno pečenje.
Ovako napravljene šape imaju neponovljiv okus koji uvijek vraća sjećanja na kolačiće koje smo voljeli u djetinjstvu. Ako ih spremite u dobro zatvorene limene kutije mogu bez problema stajati koji tjedan. Zato predlažem da ih napravite nešto ranije i tako si osigurate si više vremena uoči predbožićne groznice.
Foto: Screenshot Receptura