Trump: Vatikan je dokaz da je dizanje zidova opravdano

Trump: Vatikan je dokaz da je dizanje zidova opravdano

Američki predsjednik Donald Trump 2019. godinu započeo je snažnim lobiranjem za gradnju planiranog zida na granici prema Meksiku i pri tome se pozvao na Vatikan kao uspješan primjer da zidovi dobro funkcioniraju. “Kad kažu da su zidovi nemoralni, onda bi trebali nešto poduzeti prema Vatikanu, jer Vatikan ima najveći zid od svih”, rekao je Trump na sastanku s članovima svoga kabineta, objavili su portali The Hill i The New York Times.

Naglasio je da su zidovi “100 posto učinkoviti”. “Pogledajte sve te zemlje koje imaju zidove, one rade 100 posto”, rekao je dodajući kako se to “nikada neće promijeniti” jer “zid je zid”. Povjesničari i stručnjaci za srednjovjekovnu Italiju i povijest Rimokatolike crkve odbacili su Trumpove kritike tvrdnjama kako se radi o Trumpovom temeljnom nerazumijevanju zemljopisa i povijesti Vatikana. “Retorika Trumpovog tima je dezinforacija i nije istinita”, rekao je Gerard Mannion, profesor katoličkih studija na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. “Vatikan nije okružen zidovima u cijelosti i ne trebate posebnu vizu ili putovnicu za ulazak”, rekao je.

Trumpov komentar o Vatikanu i zidovima dio je njegovih nastojanja da od Kongresa ishodi pet milijardi dolara za gradnju zida na južnoj granici s Meksikom. Savezna vlada djelomično je blokirana od 22. prosinca zbog protivljenja zastupnika ovom Trumpovom zahtjevu i za sada nema naznaka da bi uskoro mogla biti prekinuta. Trump je na spomenutoj sjednici kabineta rekao kako bi blokada vlade mogla trajati “jako dugo”. Vođa senatske većine, republikanac Mitch McCornnell, smatra da bi blokada mogla trajati “tjednima”. Predsjednica kongresne manjine i vjerojatna buduća predsjednica Kongresa Nancy Pelosi iz Demokratske stranke odgovorila je Trumpu da Demokrati neće pristati na financiranje zida. “Ništa za zid”, rekla je Pelosi za televiziju NBC.

Ovo nije prvi puta da su se Papa i Donald Trump sukobili oko pogleda na rješavanje problema imigracije. Počelo je još 2016. godine dok je Trump bio kandidat za predsjedničke izbore i u okviru svoga programa najavljivao podizanje zida na granici s Meksikom. Kako je prenio BBC, Papa je u zrakoplovu na povratku iz Meksika, rekao kako “onaj tko podiže zidove između dvije zemlje nije kršćanin”.  Trump mu je odgovorio kako “nijedan vođa, posebno ne vjerski vođa, ne bi trebao dovoditi u pitanje religiju ili vjeru drugog čovjeka”. “Sramotno je da vjerski vođa dovodi u pitanje nečiju vjeru”, rekao je Trump koji je optužio meksičku vladu da koristi papu kao “pijuna”.
“Ako i kada Vatikan napadne Islamska država, što je kao što svi znaju konačan cilj Islamske države, mogu obećati da će Papa jedino željeti i moliti se da je Donald Trump predsjednik”, rekao je Trump koji Papu smatra “vrlo političkom osobom”.

Papa je na pitanje novinara u avionu na povratku iz Meksika o Trumpovim stavovima, odgovorio: “Osoba koja misli samo na dizanje zidova, ma gdje oni bili i ne gradi mostove, nije krišćanin. Toga nema u evanđeljima”, govorio je Papa. Nakon Trumpove svečane inauguracije za 45. predsjednika SAD-a, Papa je u intervjuu El Paisu upozorio na “opasnost od pojave populističkih lidera poput Adolfa Hitlera”. S druge strane Trump, koji je prezbeterijanac, u svojim govorima ističe kako upravo on svojom suverenističkom politikom brani SAD, ali i ugroženu zapadnu civilizaciju od onih koji bi ju “htjeli uništiti” poticanjem migracija.

Facebook Comments