U nizozemskom Utrechtu zabranili Caravaggiove plakate jer vrijeđaju muslimane

U nizozemskom Utrechtu zabranili Caravaggiove plakate jer vrijeđaju muslimane

Zaštita interesa muslimanskih zajednica u pojedinim europskim zemljama poprimila je apsurdne razmjere. Početkom prosinca gradski vijećnik iz redova socijaldemokratske stranke Denk u Utrechtu, čiji program između ostaloga sadrži i zaštitu interesa muslimanskih migranata u Nizozemskoj postavio je na sjednici gradskog vijeća pitanje smatra li grad prikladnim financirati “umjetnost kršćanskog sadržaja”, prenosi portal Bitno. Radilo se o plakatima s kršćanskim reprodukcijama slika talijanskog majstora Caravaggia kojima se najavljivalo otvorenje izložbe pod nazivom “Utrecht, Caravaggio i Europa”.

Vijećnik Denka je postavio pitanje o troškovima toga marketinškog plana i ponudio svoj prijedlog da se na gradske ulice stave plakati s reprodukcijama nekih modernih umjetnika. Caravaggio im smeta jer koristi biblijske i kršćanske motive, što, tvrde oni, čini njegova djela neprikladnim za prezentaciju svim stanovnicima Utrechta. Socijaldemokratske vijećnike zasmetala je Caravaggiova slika “Polaganje Krista u grob” koju je Vatikan ustupio muzeju u Utrechtu. Nakon ovih prigovora gradske vlasti su odlučile odustati od svojih planova promoviranja izložbe s reprodukcijama najpoznatijih slika Caravaggia i zamijeniti ih onima na kojima nema kršćanskih motiva. Ujedno su se i ispričali “jer nisu željeli povrijediti nikoga!”. Protiv ovakve odluke gradskih vlasti prosvjedovale su konzervativne snage u gradskom vijeću ukazujući na “apsurdnu autocenzuru” s obzirom na to da je Caravaggio dio zapadne kulture baštine.

Ovo nije jedini slučaj da se vodi “rat” protiv kršćanskih simbola na javnim mjestima u Europi. Tako je prije nekoliko dana upravni sud francuskog departmana Herault, već drugu godinu ta redom, zapovjedio vlastima u gradu Béziersu da maknu jaslice koje su postavili u zgradi gradske uprave. Da to nije učinila u zadanom roku gradska vlast bi morala platiti 20000 eura kazne za svaki dan odgode.

Prošle godine u studenome francuski vrhovni upravni sud naredio gradu u Bretanji da ukloni križ sa 7,5 metara visokog spomenika bivšem papi Ivanu Pavlu koji stoji na gradskom trgu. Državno vijeće je donijelo odluku da kip pape podignutog 2006. u gradu Ploermelu ostaje na mjestu, no da se križ koji stoji na luku iznad spomenika treba ukloniti zbog strogog francuskog zakona o sekularizmu. Sam luk nije religijski simbol i također može ostati, odlučio je sud.

Snage koje se toliko brinu za ljudska prava muslimana u Europi ne bune se za kršenje prava kršćana na drugom kraju svijeta. Primjerice, iranske vlasti su tijekom prošlog tjedna uhitile više od 100 kršćana. Uhićenja, koja su uslijedila prije Božića, dio su vladinog pokreta protiv onih koji su napustili islam i preobratili se na kršćanstvo. Kako piše Telegraph, mnogi od 114 kršćana su bili preobraćenici i sada su optuženi za prozelitizam. Prema islamskim zakonima obraćenje na kršćanstvo se smatra ilegalnim te uhićenima prijeti kazna zatvora u trajanju od 10 godina.