Viša matematika ministra Kuščevića: Bit će manje uhljeba, ali će ih zapravo biti više

Viša matematika ministra Kuščevića: Bit će manje uhljeba, ali će ih zapravo biti više

Zanimljiv intervju Globusu dao je ministar uprave Lovro Kuščević. Iz onog što je rekao, a što bismo mogli shvatiti i kao neku vrstu njegove novogodišnje čestitke građanstvu, i u 2019. će se sve odvijati – po starom. Vlada će nastaviti provoditi kozmetičke reforme tako da će i njegovo ministarstvo smanjiti broj zaposlenih u državnoj upravi iako će ih zapravo, kako sam priznaje, na kraju u državnim službama biti više.

Ministar Kuščević, koji je i politički tajnik HDZ-a, obznanio je kako ga termin „uhljeb“ jako ljuti. „Uhljeb je neprimjerena riječ i vrijeđa sve zaposlene“, ustvrdio je. No, nije u pravu. Kada se taj termin izgovori ne misli se na sve zaposlene, nego na one, čiji broj doduše nije mali, koji su preko stranačkih i rodbinskih veza, dobili posao koji plaća država.

Uhljebi su oni koji prolaze na namještenim natječajima, ili pak bez natječaja, preko „diskrecijskog prava“ ministra ili nekog drugog dužnosnika, i upadaju na mjesta koja se financiraju iz državnog proračuna. Oni koji nisu članovi odgovarajuće stranke, ovisno koja je gdje na vlasti, ili u rodbinskom odnosu s onima koji odlučuju, nemaju nikakve šanse na tim tobožnjim natječajima.

Prema anketama onih koji odlaze iz zemlje, ta vrsta korupcije, nepotizma i stranačkog zapošljavanja je i glavni razlog tako masovnog iseljavanja. Stvorio se nepravedni sustav koji kod normalnih ljudi izaziva ogorčenost, a zemlja zbog svega toga, jer se napreduje ne prema sposobnosti nego prema podobnosti, klizi prema dolje na svim ljestvicama.

No, Kuščevića to previše ne brine iako mnogi taj preglomazni državni aparat koji treba financirati drži jednim od glavnih krivaca za to stanje. Njegov glavni zadatak, kako smo iščitali iz spomenutog intervjua, u predstojećem razdoblju bit će „osnažiti povjerenje građana u politiku i dužnosnike koji predstavljaju institucije“. Kako bi u tome polučio uspjeh, piše novi zakon o Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa.

To Povjerenstvo, s trenutnim ovlastima, mu odavno smeta, pretpostavlja se, zato jer se drznulo preispitivati mogući sukob interesa nekih državnih dužnosnika, ministara pa i samog premijera. Bio je posredno najavio i moguću smjenu čelnice Povjerenstva Nataše Novaković, iako ju je HDZ nedavno postavio, ali je potom malo reterirao. No, Kuščević i nadalje želi, kako je rekao, Povjerenstvu „olakšati bolje definirati pojmove i pomoći u sprječavanju sukoba interesa“.

Ako i kad ga se donese, za pretpostaviti je, primjerice, ministar Tomislav Ćorić uopće ne bi ni trebao doći pred to Povjerenstvo koje ga je nedavno pozvalo da se očituje o slučaju imenovanja ujaka premijera Andreja Plenkovića na plaćenu funkciju člana Upravnog vijeća jedne institucije. Premijer je rekao da uopće za to nije znao. Ministar Ćorić je pak ustvrdio da nije znao kako je rečeni gospodin premijerov ujak.

Za to mjesto nije bio raspisan natječaj nego je ministar tu odluku donio pokrivajući se „diskrecijskim pravom“. E, sad, Povjerenstvo zove ministra Ćorića da objasni kako je doznao da je premijerov ujak bio zainteresiran za tu direktorsku funkciju ako nije bilo natječaja. Ako premijerov ujak nije priložio nikakav životopis kako je znao zadovoljava li uvjete za tu dužnost.

Tako će se ministar i spomenuto povjerenstvo igrati mačke i miša, iako je svakom razumnom jasno o čemu se radi. No, da se takvim i sličnim slučajevima ne bi uznemiravalo javnost Kušćević će, kako se pretpostavlja, novim zakonom oduzeti ovlasti tom Povjerenstvu pa Ćorić ili neki drugi dužnosnik ubuduće neće ni morati pojašnjavati svoje postupke.

Time naš ministar namjerava osnažiti povjerenje građana u politiku i dužnosnike. Radit će se isto, ali javnost za to neće znati jer će se oduzeti ovlasti instituciji koja ima pravo postavljati pitanja dužnosnicima jesu li se ogriješili o mogući sukob interesa pod koji spada i nepotizam.

Facebook Comments