Izravnavanje računa: Ziheraš Picula pokušava zaustaviti starog neprijatelja Milanovića

Izravnavanje računa: Ziheraš Picula pokušava zaustaviti starog neprijatelja Milanovića

Zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu Tonino Picula otvoreno se izjasnio protiv moguće predsjedničke kandidature svog bivšeg stranačkog šefa Zorana Milanovića, o čemu se u javnosti naveliko spekulira. „Nema povratka na staro“, poručio mu je Picula u izjavi za HRT.

-Što se tiče SDP-a, smatram da je (to) dobar slogan s kojim smo nastupili na ranijim parlamentarnim izborima, kazao je ovaj SDP-ovac koji je meteorski uspjeh u svojoj karijeri ostvario u vrijeme Ivice Račana, dok ga je Milanović stalno nastojao gurnuti u stranu.

Tako je Picula svojedobno bio nisko na listi te stranke za Europski parlament 2014., ali je uz pomoć preferencijalnih glasova preskočio Milanovićeve kandidate i otišao u Bruxelles. Taj Šibenčanin je bio jedan od glavnih favorita i pri izboru Milanovićevog nasljednika prije dvije godine. No, napravio je veliku grešku. Htio je i voditi SDP i nastaviti primati visoku plaću (oko 40 tisuća kuna plus druge beneficije) koju ima kao europarlamentarac te stranke. Takav njegov pokušaj sjedenja na dvije stolice nije dobro primljen ni u vodstvu SDP-, a pogotovo među članstvom, te je ubrzo ispao iz svih kombinacija.

Na kraju je SDP preuzeo Davor Bernardić koji nema ništa protiv da Picula bude i na novoj listi za predstojeće europarlamentarne izbore koji se trebaju održati u lipnju sljedeće godine. „Pretpostavljam da ću biti na listi za Europski parlament i to je ovog trenutka čemu se najviše posvećujem, kazao je Picula otkrivši kako bi se kandidirao i za predsjednika države „ako stranka tako odluči“. No, to bi učinio samo kao „predstavnik SDP-a“, dok bi Milanović, kako se pretpostavlja, na te izbore, ako se na to odluči, išao kao nezavisni kandidat.

Piculine aktivnosti u Bruxellesu uglavnom nailaze na pristojne ocjene. Možda najzapaženije u javnosti bilo je njegovo lobiranje zajedno s tadašnjim HDZ-ovim europarlamentarcem Davorom Ivom Stierom, za jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Bio je šef izaslanstva EP-a za Kosovo, izvjestitelj u sjeni za Makedoniju, voditelj izaslanstva za BiH, ali i gorljivi promotor pršuta, sira i maslinova ulja sa šibenskog područja kroz različite izložbe upriličene uz klapske pjesme u Bruxellesu.

Picula se inače nije uključivao u frakcijske borbe koja traju u SDP-u. Bernardića niti glasno podržava, niti bilo što govori protiv njega. Pozicija eurozastupnika u Bruxellesu daje mu potreban odmak, iako ista ta funkcija ne smeta Biljani Borzan za bitno aktivnije sudjelovanje u tim unutarstranačkim procesima. No, za razliku od nje, Picula pomalo ziheraški stoji sa strane i čeka tko će na kraju izići kao pobjednik.

Kako su propali tko zna koji po redu pokušaji Bernardićeve smjene, tako će se i njegovi oponenti vjerojatno smiriti sve do objave rezultata izbora za Europski parlament. SDP je na zadnjim izborima s partnerima dobio 4 od 12 zastupničkih mjesta. Ponavljanje takvog rezultata smatralo bi se uspjehom, a sve ispod neuspjehom. I sam Bernardić je svoju sudbinu na čelu te stranke vezao uz rezultate tih izbora. Što se tiče pak Picule, kojemu predviđaju novi mandat u Bruxellesu, njemu je, čini se, bitno da Milanović, s kojim očito još ima neke neporavnate račune, politički ne ‘oživi’.

Da to spriječi bio bi spreman, kako je dao do znanja, upustiti se u neizvjesnu predsjedničku utrku, ali kao SDP-ov kandidat čime bi oduzeo glasove te stranke ‘nezavisnom’ Milanoviću koji u slučaju takvog raspleta ne bi imao nikakve šanse. Doduše, u tu utrku bivši Račanov ministar vanjskih poslova krenuo bi, vjerojatno, s već osiguranom sigurnom kartom u džepu za još pet godina unosne sinekure u Bruxellesu, te mu i eventualni neuspjeh ne bi previše teško pao.

No, dosta je još vremena ostalo do lipnja sljedeće godine i objave rezultata izbora za Europski parlament, nakon kojih će se obznaniti i službene kandidature onih koji će krenuti u utrku za Pantovčak. Do tada se još svašta može dogoditi, pa i s Piculinom političkom računicom, iako je on poznat kao jedan od onih koji ne igraju hazarderski nego – na sigurno.

Facebook Comments