Jadranko Prlić ne želi u zatvor u Veliku Britaniju: Tamo su silovatelji i nasilnici

Jadranko Prlić ne želi u zatvor u Veliku Britaniju: Tamo su silovatelji i nasilnici

Bivši čelnik nekadašnje Hrvatske Republike Herceg Bosne Jadranko Prlić zatražio je, u pismu predsjedniku Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Carmelu Agiusu, da 25-godišnju kaznu zatvora, koja mu je izrečena za ratne zločine u BiH, ne služi u Velikoj Britaniji, objavila je u srijedu Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Prlić je predsjedniku Mehanizma Agiusu napisao da je zatvor na otoku Wight u Velikoj Britaniji, u kojem bi trebao služiti kaznu, namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine.

Izvješća o inspekciji ovog zatvora iz 2015. godine navode da se, iako su nasilni incidenti smanjeni, 18 posto pritvorenika ne osjeća sigurnim, 36 posto njih je prijavilo nasilje drugih pritvorenika, a 34 posto nasilje stražara, naveo je Prlić u pismu čije izvatke prenosi BIRN, piše Jutarnji list.

Uz to, Jadranko Prlić upozorava da zatvor na otoku Wight ne predviđa mogućnost da zatvorenici koriste računalo, što će mu otežati rad na zahtjevu za preispitivanje presude kojom je pravomoćno proglašen krivim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka, kao i za pisanje knjiga, kojih je tijekom boravka u haškom zatvoru objavio već jedanaest.

Foto:  Dario Grizelj/Hina

Facebook Comments