Jesu li Dodik i Vučić već “bivši”: Prosvjednici u Banjoj Luci i Beogradu “idu do kraja”

Jesu li Dodik i Vučić već “bivši”: Prosvjednici u Banjoj Luci i Beogradu “idu do kraja”

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik posljednjih dana pokušavaju djelovati samouvjereno kada pred kamerama komentiraju masovne prosvjede u Beogradu i Banjoj Luci. Na optužbe prosvjednika koji traže njihovu odgovornosti i smjenu odgovaraju kako su zaštitnici pravnog poretka i pozivaju se na izborni legitimitet.

No, čini se da su prosvjednici ovoga puta prozreli pravu prirodu njihovog vladanja koje se temelji na zloporabi ovlasti, gušenju građanskih sloboda, primjeni sile i zaštiti nasilnika i ubojica koji su, prema mišljenju prosvjednika, povezani s državom.

Izravan povod za organiziranje sve masovnijih prosvjednih mimohoda u Beogradu bio je premlaćivanje lidera oporbene stranke Ljevice Srbije Borka Stefanovića i još dvojice aktivista u Kruševcu. Na najmasovnijem prosvjedu održanom u subotu prosvjednici više ne traže samo odgovornost predsjednika Aleksandra Vučića zbog gašenja sloboda i kontrole medija, nego i zbog teškog stanja u kojem živi većina stanovnika Srbije.

Prosvjed se održava pod geslom “Jedan o pet milijuna”, što je odgovor prosvjednika na Vučićevu izjavu kako neće ispuniti njihove zahtjeva ni ako ih se skupi pet milijuna. Prosvjednici, kojih je u subotu prema riječima jednog od vođa prosvjeda beogradskog glumca Branislava Trifunovića bilo oko 60.000, tražili su odlazak Vučića i nosili transparente s natpisima “Počelo je” “Ima nas pet milijuna”, “Dosta laži, penzioneri su gladni”, “Šetam, ne želim da odem”…

Trifunović je za N1 rekao kako su prosvjednici na ulici jer “nema slobode medija, tuku se oporbeni političari i novinari, pale se kuće” te da je “igra koju je započeo Vučić otišla predaleko”. Rekao je kako inzistiraju na mirnim prosvjedima, i da ne namjeravaju stati s prosvjedima jer bi time “zaustavili jedan proces”.

Prosvjednici u Republici Srpskoj također namjeravaju “ići do kraja” prosvjedujući protiv predsjednika Milorada Dodika i ostalih čelnika RS. Otac ubijenog mladića Davida, Davor Dragičević oglasio se na Facebooku porukom da ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač i ostali moraju biti smijenjeni ili podnijeti ostavke do početka nedjeljnog prosvjeda u 18.00 sati. U protivnom sudionici neće otići s trga Krajine, rekao je poručivši kako “neće dopustiti da ga likvidiraju kao njegovog sina Davida”.

Uz ostavku ministra policije Dragana Lukača, Dragičević traži i ostavke direktora policije RS Darka Ćuluma, načelnika Uprave za organizirani kriminal MUP RS Darka Ilića, patologa i pročelnika Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana, glavnog okružnog tužitelja Želimira Lepira i tužitelja Dalibora Vreće koji je izravno zadužen za istragu Davidove smrti koja traje devet mjeseci i do danas nije okončana. Dragičević je prvi puta spomenuo ime Filipa Ćuluma, osobe koju je David u noći kada je nestao označio kao onoga tko će biti odgovoran ako mu se nešto dogodi.

Ćulum bi, po Dragičevićevom sudu, morao smjesta biti uhićen baš kao i Đorđe Rađen koji je tvrdio da je David u noći kada je ubijen opljačkao njegovu kuću. Dragičević traži i odgovornost dvojice policijskih inspektora te dvojice kriminalističkih tehničara koji su ranije označeni odgovornima za uništavanje dokaza bitnih za istragu o Davidovoj smrti.

Autokratski način vladanja obojici srbijanskih čelnika, vratio se kao bumerang. Sudeći prema najavama prosvjednika, kao u slučaju Davora Dragičevića koji je rekao kako je spreman dati život za istinu o smrti svoga sina, i Borislava Trifunovića koji je najavio “nastavak procesa” protiv Vučića, dvojica srbijanskih lidera  više  neće moći vratiti stanje kakvo je bilo prije prosvjeda, a možda su već i “bivši” samo toga još nisu svjesni.

Facebook Comments