Jokić protiv ministrice Divjak: Frontalnu primjenu reforme školstva treba odgoditi

Jokić protiv ministrice Divjak: Frontalnu primjenu reforme  školstva treba odgoditi

Najavu Ministarstva znanosti i obrazovanja da od iduće školske godine kurikularna reforma ulazi u sve škole bivši voditelj cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić smatra ishitrenom. Rušenje projekta obrazovne reforme koji je on vodio doveo je do masovnih prosvjeda diljem zemlje, a iako danas radi u Institutu za društvena istraživanja i dalje aktivno prati što se zbiva na polju obrazovnih politika.

Jokić smatra da frontalnu primjenu reforme treba odgoditi iz razloga što je obrazovni sustav za nju nepripremljen te da se na jesen u hrvatskim školama zapravo neće dogoditi ništa, piše Novi list.

– Najiskrenije, volio bih da mogu reći drugačije i želim sreću svim pokušajima poboljšanja hrvatskog obrazovanja, ali ako u promjene krećete nepripremljeni, ako ne pripremate dovoljno bazu, ako ne dolazite do škola ne možemo se nadati nikakvim pozitivnim promjenama u hrvatskom školstvu. Smatram da bi frontalnu primjenu reforme trebalo odgoditi, a godinu dana posvetiti pripremi nastavnika i radu s nastavnicima, olakšavanju njihovog rada i olakšavanju da zapravo shvate što se tu želi napraviti. Hrvatska je trenutno baš kao i nebrojeno puta do sada u situaciji da političarke i političari vode promjene bez ideje dugoročnog cilja, bez ideje dugoročne promjene. Vode se svojim kratkoročnim sitnim politikantskim interesima, ne idejom općeg dobra, ne idejom promjene sustava odgoja i obrazovanja u perspektivi 20, 30 ili 40 godina – kategoričan je Jokić dodajući da je jdina promjena obrazovanja  rad s ljudima, promjena načina učenja i poučavanja, a to u Hrvatskoj još uvijek nije osigurano.

“Moj najdobronamjerniji savjet i najpozitivniji savjet jest provesti godinu dana radeći s nastavnicima, ravnateljima, sa stručnim suradnicima, učenicima i njihovim roditeljima. Objasniti im o kakvim se promjenama radi, što je tu sve potrebno napraviti da dođe do stvarne promjene”, ističe Jokić.

Foto: N1

Facebook Comments