Kako će reagirati Plenković: Ministrica Žalac okrivljena zbog prometne nesreće u kojoj je ozlijedila dijete

Kako će reagirati Plenković: Ministrica Žalac okrivljena zbog prometne nesreće u kojoj je ozlijedila dijete

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima otvorilo je, kako nam je potvrđeno u odgovoru na naš upit, formalno istraživanje protiv ministrice Gabrijele Žalac kao okrivljenice za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće.

Iz odgovora spomenutog tužiteljstva proizlazi, iako nije izrekom navedeno, da je ministrica Žalac o tome u međuvremenu i obaviještena te da joj je kao okrivljenici uručena pouka o pravima.

Radi se zapravo o posve uobičajenoj proceduri kod sličnih prometnih nesreća propisanoj zakonom kako bi se mogle provesti sve potrebne dokazne radnje i kako bi se na koncu mogla donijeti odluka o odbacivanju prijave protiv okrivljene osobe ili podizanja optužnice.

Međutim, u konkretnom slučaju od početka se donekle odstupalo od uobičajene prakse. Podsjetimo, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac sudjelovala je u prometnoj nesreći koja se dogodila 9. ožujka u Ulici sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima. Automobilom je, kako je tada priopćila policija, naletjela na djevojčicu koja je pretrčavala kolnik na mjestu gdje nema obilježenog pješačkog prijelaza.

Inače, u cijeloj toj ulici nema ni jednog pješačkog prijelaza. Djevojčica je zadobila tešku tjelesnu ozljedu u vidu prijeloma noge. Iako se baratalo informacijama da je ministrica Žalac vozila brzinom manjom od propisanog ograničenja te da je djevojčica istrčala na kolnik, tek treba na adekvatan način utvrditi pod kojim je okolnostima došlo do naleta te je li se Gabrijela Žalac ipak ogriješila o stroge odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji propisuje da je vozač “dužan obratiti pažnju na pješake koji se nalaze na kolniku ili stupaju na kolnik”. Zato je ključno provođenje dokazne radnje prometnog vještačenja, piše Jutarnji list.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina

Facebook Comments