Karamarko: Nisam bio u sukobu interesa. Htio sam spasiti Hrvatsku od enormnog financijskog gubitka

Karamarko: Nisam bio u sukobu interesa. Htio sam spasiti Hrvatsku od enormnog financijskog gubitka

Tomislav Karamarko za N1 je komentirao odluku Ustavnog suda da njegov predmet vrati na ponovno odlučivanje Upravnom sudu.

“Ovo je jedina normalna i pravična odluka. Nisam bio u sukobu interesa. Htio sam spasiti Hrvatsku od enormnog financijskog gubitka”, kaže Karamarko.

Odvjetnica Tomislava Karamarka Vesna Alaburić ranije je za N1 televiziju je rekla da je Ustavni sud ukinuo presude upravih sudova zato što su propustili zakonito odlučiti o njegovoj tužbi.

Alaburić kaže da su time “povrijedili njegovo pravo na stvarnu i učinkovitu sudsku zaštitu i pravo na pravično suđenje”.

“Ustavni sud je izbjegao evaluirati odluku Povjerenstva koju smatramo nepravilnom i nezakonitom po mnoštvu kriterija, pa vjerujem da ćemo u ponovljenom sporu to i dokazati”, kaže Alaburić.

Podsjetimo, na sjednici Ustavnog suda održanoj 2. srpnja usvojena je ustavna tužba Tomislava Karamarka te se ukida presuda Visokog suda i presuda Upravnog suda i predmet se vraća Upravnom sudu. Odluka je donesena većinom glasova.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković je poručila da u ovom trenutku Povjerenstvo ne može komentirati odluku Ustavnog suda, s obzirom da iz objavljenog zapisnika nije vidljivo obrazloženje iste. Nadaju se da im odluka neće onemogućiti vođenje postupaka zbog povrede načela djelovanja.

Kao podpredsjednik u Vladi Tihomira Oreškovića, Tomislav Karamarko je upozoravao na mogući gubitak arbitraže s mađarskim MOL-om, te na štetu koju bi to prouzročilo. Zagovarao je nagodbu s mađarskom stranom, zbog čega je i prozivan kao mađarski agent. Mnogi presudu povjerenstva i Karamarkovu ostavku vide baš u svjetlu spora s MOL-om.

Republika Hrvatska je na kraju i izgubila spor, na što je tada već premijer Plenković odgovorio najavom vraćanja MOL-a u vlasništvo Hrvatske. Osim te najave vlada Andreja Plenkovića nije pokazala namjeru otkupa INA-e.

Foto: Daniel Kasap/Hina

Facebook Comments