“Kćeri i sinovi Neretve” podržali dr. Kaleb: Ne žele da omiljena pedijatrica bude žrtveno janje

“Kćeri i sinovi Neretve” podržali dr. Kaleb: Ne žele da omiljena pedijatrica bude žrtveno janje

Građani Metkovića i doline Neretve neće olako prijeći preko smrtnog slučaja dječaka Gabrijela Bebića koji je krajem prošle godine preminuo zbog propusta liječnika u Domu zdravlja Metković. Nakon prvog prosvjeda u kojem su tražili odgovornost liječnika i rješenja za poboljšanje zdravstvenog sustava u Metkoviću, građani Metkovića organizirali su u ponedjeljak novo okupljanje.

Izravan povod za novi prosvjed bile su informacije da je Hrvatska liječnička komora kao glavnog i jedinog krivca za propuste u slučaju dječaka Gabrijela imenovala pedijatricu dr. Kseniju Kaleb koja je jedina primila dječaka i njegove roditelje i uputila ih hitno u splitsku bolnicu. I iz izjava nazočnih na prosvjedu može se zaključiti kako su građani Metkovića odlučni braniti doktoricu Kaleb i prosvjedovati do ispunjenja njihovih zahtjeva za boljim i pravednijim zdravstvenim sustavom ne samo u Metkoviću nego u cijeloj Hrvatskoj. Ističu kako su u toj borbi spremni ići do kraja, pa i pješice ići do Zagreba.

Traže da se u Metkoviću za deset dana organizira sastanak ministra zdravstva Milana Kujundžića i župana Dobroslavića, pročelnika za zdravstvo i gradonačelnika Opuzena, Metkovića i Ploča da donesu konkretna rješenja, a to su, između ostaloga, izgradnja dnevne bolnice i uvođenje hitne helikopterske medicinske pomoći.

Uz to, majke iz Dubrovnika pokrenule su i peticiju u znak potpore dr. Kaleb koju je do sada potpisalo oko 4000 ljudi. Sama dr. Kaleb obratila se okupljenima u Metković u vidno potresena poručila kako joj je obitelj na drugom, a medicina na drugom mjestu te kako je odluka nadležnih institucija za nju “uvreda” dodajući kako samo “traži da pravda pobijedi”. Prosvjednici su sa skupa poručili kako je “dr. Kaleb prozvana, ali dolina to neće dopustiti”, a na pitanje tko je odgovoran jedna od prosvjednica rekla je “pa zna se. Komora je sramota, naša Hitna je sramota, ne daj Bože doći do njih”.

O doktorici Kaleb rekli su kako je inteligentna osoba, požrtvovna osoba koja ništa ne radi površno”. Organizator prosvjeda Ivo Matičević iz inicijative “Kćeri i sinovi Neretve”, rekao je za N1 televiziju kako je cilj prosvjeda da se “krucijalni problemi u zdravstvu počnu rješavati”. “Dogodilo se da je optužena jedina Ksenija Kaleb. Kao inicijativa dajemo bezrezervnu podršku Kseniji i obitelji Bebić”, rekao je Matičević naglasivši kako traže da se svi odgovorni, od ministra zdravstva do lokalnih čelnika okupe i izjasne te ponude rješenje za dolinu Neretve.

“Potrebna nam je opća bolnica, kako unaprijediti postojeći sustav da funkcionira 24 sata sedam dana u tjednu, a ne da helikopter čekamo sat i više da dođe. Tražimo da se sve podigne na višu razinu”, rekao je Matičević naglasivši kako se u Metkovići danas bore za bolji zdravstveni sustav u cijeloj Hrvatskoj.

“Sada se borimo i za Kseniju i pacijente, dobili smo niz mailova potpore. Struka se uključila, osjetili su da je ovo trenutak”, naglasio je dodajući kako očekuju promptno reagiranje ministra Kujundžića koji je obećao da će doći. Ako ne pronađe rješenje prosvjednici su najavili kako će tisuće ljudi krenuti prema Zagrebu pješice, ali traže da ih se ne dovodi u tu situaciju. “Nećemo stati dok se ovo ne riješi”, poručili su Metkovčani. Ako ministar zdravstva ne bude dao zadovoljavajuće rješenje, sigurno će tražiti njegovu ostavku”, rekao je Matičević.

Bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore, Trpimir Goluža komentirao je za N1 situaciju u Metkoviću rekavši kako su nakon “očeva i majki u Metkoviću ustali sinovi i kćeri” te kako je očito da je građanima Metkovića voda došla do grla. “Čini mi se da određene institucije u Hrvatskoj ne funkcioniraju”, rekao je dodajući kako podržava ljude u Metkoviću jer to je izraz njihove odgovornosti prema njihovoj djeci i dolini Neretve.

Što se tiče optužbi na račun dr. Kaleb Goluža kaže kako je definitivno da se Hrvatska liječnička komora u ovom slučaju “nije adekvatno snašla” i da je prekoračila ovlasti kada se nadredila DORH-u i nadležnim institucijama. “To nije dobro i u nepovoljan položaj stavlja ljude koji su učinili propuste, a koji će jednom morati odgovarati za to”. Goluža je rekao kako je jedan od krivaca za liječničke propuste u Metkoviću ministar Kujundžić. “Pravilnik o načinu obavljanja medicinske i biokemijske djelatnost objavljen je 2106. i povedena je rasprava. Nakon toga sve je stalo, nije objavljeno izvješće”, kaže Goluža naglasivši kako se to događalo za vrijeme mandata ministra Kujundžića koji “snosi definitivno odgovornost za to što nije donesen taj pravilnik.

“Da je slušao pravila struke ova tragedija se ne bi dogodila”, zaključio je Goluža.”U tom pravilniku je propisana procedura. Analizirala bi se krv, parametri bi ukazivali da je potrebna promptna reakcija u instituciji koja nadilazi Dom zdravlja ili kućnu njegu”, istaknuo je.
Govoreći o svom slučaju smjenjivanja s čela Hrvatske liječničke komore Goluža je rekao da je kako je smijenjen jer je njegova vizija cehovskih udruga da budu neovisne, posebno o politici.

Rekao je kako je v.d. predsjednika HLK-a Krešimir Luetić uzurpirao mjesto predsjednika jer je rekao kako će u roku šest mjeseci provesti izbore, a to još nije učinio. Što se tiče optužbi za financijske malverzacije dok je bio na čelu Komore Goluža je rekao kako je podigao “pet-šest tužbi na sudu”, te da je “spreman razgovarati s DORH-om da se vidi o čemu se radi”. “To je jedan konstrukt koji je napravljen s političkim moćnicima kojima nije odgovarala Hrvatska liječnička komora kao neovisna organizacija”, naglasio je. Na pitanje hoće li se kandidirati ponovno za predsjednika HLK-a rekao je da to “nije isključeno”.

Facebook Comments