Kolinda o Oluji: Voljela bi da u BiH nikad ne zaborave tko im je pomogao u najtežim danima

Kolinda o Oluji: Voljela bi da u BiH nikad ne zaborave tko im je pomogao u najtežim danima

Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u četvrtak na svečanoj akademiji da je “Oluja” spasila BiH te kako bi voljela da naši susjedi nikada ne zaborave tko im je pružio ruku u najtežim danima.

Svečana akademija održana je u Ministarstvu obrane u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluje” na kojoj je promaknuto 266 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, a više od 100 ih je dobilo nagradu i pohvalu.

“Pogled na sve vas ispunjava me posebnim ponosom. Vidjeti mlade ljude koji su spremni nastaviti put hrvatskih branitelja u službi domovini jamči nam da i u ovim burnim vremenima punih novih izazova na braniku Hrvatske stoje zaštitnici njezine slobode, sigurnosti i budućnosti”, rekla je Grabar-Kitarović promaknutim i nagrađenim vojnicima.

Istaknula je kako je vojno-redarstvena akcija “Oluja” bila prekretnica koja je označila dolazak mira ratom izmučenoj Hrvatskoj te da su nakon nje slijedile operacije u Bosni i Hercegovini, gdje su hrvatske snage uz velike žrtve slomile srpsku agresiju te spriječile nove Srebrenice.

“Upravo je ‘Oluja’ spasila BiH i voljela bih da naši susjedi nikada ne zaborave tko im je pružio ruku u najtežim danima”, poručila je predsjednica.

Ubijeni skupnik Briški odlikovan Redom kneza Domagoja

Podsjetila je i na teroristički napad u Afganistanu, gdje je prošli tjedan ubijen skupnik Josip Briški, i ranjena dvojica pripadnika 10. HRVCON-a u misiji Resolute Support. Ranjeni vojnici odlikovani su Redom hrvatskog trolista, a poginuli skupnik Briški Redom kneza Domagoja.

Predsjednica je istaknula kako su protekle gotovo 24 godine otkako je posljednji hrvatski branitelj na bojištu dao život. “Kao i njegov imenjak Josip Jović, prvi pali branitelj u Domovinskom ratu, skupnik Briški položio je svoj život za mir, braneći danas Hrvatsku daleko od njezinih granica”, rekla je Grabar-Kitarović i dodala da njegova žrtva neće biti prepuštena zaboravu.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Facebook Comments