Milardović tvrdi da je Kolinda u panici: Škori ide dobro jer ga razumiju i baba Kata i intelektualci

Milardović tvrdi da je Kolinda u panici: Škori ide dobro jer ga razumiju i baba Kata i intelektualci

Zašto je predsjednica unatoč ranijim najavama objavila kandidaturu upravo na Dan pobjede, pokušao je objasniti profesor Anđelko Milardović, voditelj splitskog Instituta za globalne studije, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prošlotjedno istraživanje Ipsos-a Crobarometar po prvi puta je pokazalo da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović više nije najpopularniji političar. Na toj poziciji ju je zamijenio Andrej Plenković, kojem je očito išla u prilog rekonstrukcija vlade.

“U svemu tome osjete se natruhe panike”, tvrdi Milardović, dodajući da su problemi Kolinde Grabar-Kitarović nastali kada su se njezini birači počeli okretati Miroslavu Škori. Najavom kandidature na Kninskoj tvrđavi pokušala je spriječiti da joj Škoro ukrade show.

“Hrvatski zapatist Škoro se ukazao u Sinju i svima pokazao da nije virtualna stvarnost, nego realni svijet. Tamo je objavio prispodobu o vinogradu koji zadnjih 25 godina proizvodi loše vino. I najavio da pod hitno treba promijeniti metodu obrade vinograda. Te poruke jednako razumiju i baba Kata, i intelektualci, i mediji. Zato mu tako dobro i ide” ističe naš sugovornik.

Problemi počeli kada je prešla u Plenkovićev tabor

Što se pak tiče Kolinde Grabar Kitarović, ona je, tvrdi Milardović, presudila sama sebi.

“Njezinu vladavinu nećemo zapamtiti po nekom velikom radu, jer je njezino djelovanje ograničeno malim ustavnim ovlastima. Ali ćemo ga pamtiti po izjavama koje je dala, pa ih potom povlačila. Zbog toga u izbornoj godini, umjesto da bude spokojna, ona gubi rejting. Taj kopernikanski obrat dogodio se nakon što je prešla u Plenkovićev europejski, plavosatenski tabor” tvrdi Milardović. Ne bez ironije primijetivši da je predsjednica dobila i novog glasnogovornika, i to u liku premijera Plenkovića.

“On najavljuje kad će se i kako ona kandidirati. On joj je, uz sve ostale dužnosti koje obnaša, i šef izbornog stožera. Što, budimo realni, ozbiljno miriše na jedan prosvijećeni tip autoritarizma” zaključuje Milardović. Upozorivši pritom da premijer, ako se ovi po Kolindu Grabar Kitarović loši trendovi nastave, u posljednji trenutak može okrenuti leđa aktualnoj predsjednici.

Foto: Milan Sabić/Hina

Facebook Comments