Zašto su austrijski desničari nekako protuhrvatski napaljeni: Koliki je srpski utjecaj u Beču?

Zašto su austrijski desničari nekako protuhrvatski napaljeni: Koliki je srpski utjecaj u Beču?

Slučaj gostioničara iz Graza koji je na svojoj gostionici neki dan napisao: „Nicht fűr Kroatien- Rűckkehrer“, „Ne za povratnike iz Hrvatske“, perfektno, idealno-tipski oslikava svu širinu, dubinu, doseg… Corona krize, pandemije, ustvari svjetskog coronskog rata protiv najgoreg mogućeg neprijatelja- nevidljivog. Realno, prvi je to „pravi“ svjetski rat, prethodni s tim imenom bili su uglavnom euroazijski- tu su glavne bitke, žrtve, razaranja, pobjednici i poraženi… – uz američka , pobjednička uključenja- dok u ovome valjda nema ni atola na Pacifiku na koji on, „nevidljivi neprijatelj“, nije ispalio corona hitac, kalibra Covid 19. Osim što „granatira“ u širinu, tuče i lokalno, primjerice pogodio je i u neki gracerski pjazl (krčmu), sad ne znam s koliko „zvjezdica“, odnosno njenog vlasnika, dakle pojedinca. Vjerojatno ga je već bio „zveknuo“ po džepu, vjerojatno je bio zatvoren, a sada i u mozak. Zabranio je ulazak i susjedima i sugrađanima, bez obzira na bilo što i bilo kakvu „orijentaciju, ako su bili u Hrvatskoj, bit će prvenstveno kao turisti- jer ta je gubava, tamo ta Corona guba vlada.

U glavu su mu to lansirali austrijski „vračevi“ ( „vrač“, ruski liječnik, uostalom oni su i bili prvi liječnici, iscjelitelji) liječnici, epidemiolozi, mediji, političari, uključivo i kancelara Sebastijana Kurza. Zato tom gracerskom krčmaru ne treba zamjeriti, njega i takve kao on diljem planete, tzv. male poduzetnike, ovaj rat zahvaća među prvima.Tko zna, neki tvrde kako su oni i njegov jedan od prvih ciljeva. Slučajno su se u njemu takvi kao Bezos, Musk, Zuckerberg, Gattes… udebljali za stotinjak milijarda dolara, dok su istodobno milijuni malih jednostavno (već) propali, tko zna koliko je još desetaka ( sto ?) milijuna radnika ostalo bez posla…Što se mene tiče- niti slučajno, ali drugi je to krak „priče“. Osvrnut ću se ovdje samo na njen EU i regionalni „rep“. Na stranu što ni danas nije sasvim jasno (među stručnjacima) je li ova Corona „skočila“ sa šišmiša na čovjeka u Wuhanu i kada ( postoje sad već podaci da se to zbilo u rudniku u Kini još 2012.).Postoje i ozbiljne optužbe kako je Kina u suradnji sa SZO tajila početak epidemije, i još puno toga, a o čemu ne dopušta međunarodnu istragu. Zatim, je li virus genetski modificiran ( proizveden) u laboratoriju, baš u Wuhanu, pa slučajno odatle „pobjegao“, do tvrdnji da je donesen (proizveden drugdje ) pa „ubačen“ za vrijeme vojne olimpijade koja se tamo održavala. O ovome, osim političkih i obavještajnih bitaka dvoje i stručnjaci, uključivo i francuskog nobelovca Luca Montagniera, otkrivača virusa HIV-a. Kako bilo i službeno (SZO) Corona je krenula iz Kine, a na svom putu u Hrvatsku je stigla iz Italije (Lombardija, Tirol) i- Austrije. Uostalom, europski gledano, Austrija ( zimski turizam) zarazila je „pola Europe“, sve od Islanda. I ovdje je odatle „posijana“, pa se razmnožava, pa se primiri, pa opet budi…

Pošteno govoreći kad iz Hrvatske Corona stigne u Austriju, može se reći kako se, što se nje tiče- vratila doma, isto vrijedi i za Italiju. Između ostaloga i zato ta austrijska političko-medijska bahatost, „von oben“, s visoka, prema Hrvatskoj djeluje iritirajuće, uvrjedljivo, licemjerno, neiskreno, a nije pritom, preko pojma „Balkana“ sa svim izvedenicama kako ga oni tamo, ali i kod „starijeg“ njemačkog brata ( ista kultura i civilizacija) koriste ni daleko od, ne trebamo se samozavaravati- svojevrsnog rasizma. Europska solidarnost se eto i na ovom primjeru opet pokazuje u punom sjaju. Njen još svjetliji primjer je Nizozemska, ta nas je prva stavila na „crveni popis“ iako glede Corone ima višestruko gore pokazatelje, pa ja, jerbo nisam diplomat, to u okviru svjetskog coronskog rata vidim kao „čisti“ neprijateljski čin. O Slovencima ne ću trošiti slova, tek smatram kako bi bilo pristojno da netko drugi u njihovo ime govori, a ne taj Kacin koji uživa u kući- na Krku. Ni o Njemačkoj, jer ona će nas mic po mic, županiju po županiju zatvoriti, malo po malo da nam bude lakše.

Naravno kako svaka država mora štititi svoje građane od Corone, treba to činiti „nježno“, sa zrnom, političke, soli, a ne da štete od zaštite budu veće nego od Corone i svakako ne prebacujući krivnju na druge države. Nažalost odnos Austrije prema Hrvatskoj vrlo je, blago rečeno, čudan. Spomenut ću samo „slučaj“ one hipo potamske, nilsko konjske banke koja je bila smišljena da harači po Balkanu, korumpira i sl. Štete od njena djelovanja su ogromne, a kad je „propala“ austrijska država ju je sanirala i sad djeluje pod nekim drugim imenom. Pa štedno-.kreditne zadruge, a ima toga još. Kakve li su to „corone“, podrijetlom iz Austrije. Zanimljivo je pritom kako su austrijski desničari nekako „napaljeniji“ protuhrvatski, što financijski, što, recimo, ideološki. Još tamo od Jörga Haidera., predsjednika FPÖ-a i koruškog poglavara. Taj se povezuje s onom „propalom“ nilsko konjskom bankom, bio je u prijateljskim odnosima s istarskim poglavarom Jakovčićem, inače „ljevičarem“ jednim tipa „desna ruka lijevi džep“. Haiderova smrt je misteriozna, „čudna“ prometna nesreća, pa se sumnja na likvidaciju, mafijaško-političku dakako. Glavna „ideološka“ crta ovih „desnijih“ austrijskih desničara sklonost je lovi, a ona je najčešće dolazila s Istoka, od Rusa i Srbijanaca. ( Afera Strache, primjerice.)

Postoji još zanimljivosti na tom tragu. Beč je danas, navodno, treći grad po broju Srbijanaca izbjeglih tamo uglavnom devedesetih za Miloševićeva režima ( hvala im što nisu išli na Vukovar!), a egzodus se nastavio sve do danas. Nu to su „obični ljudi“,polit-ekonomski emigranti, ali postoji i još jedna „zanimljivost“. U isto vrijeme veliki srbijanski kapital, posebno za sankcija, „izbjegao“ je u Austriju, pa danas igra značajnu ulogu, naravno prikrivenu. Ozbiljne su indicije kako je on, kao austrijski, došao i u Hrvatsku, ali se kao takav vraća i u Srbiju. Najbizarnije je pritom to što njegov dio potječe i od pljačke bivše federacije. On , dakako, ali i brojni Srbijanci koji su stekli pravo glasa, igra važnu političku ulogu, osnažujući austrijsku prosrpsku političku liniju. Možda se zato ovih dana beogradska „Politika“ i veseli s naslovom kako „turisti bježe iz Hrvatske“. Onako, baš pomirbeno tipa pomirbe da „komšiji“ crkne krava. Dodamo li svemu carevinsku ( A-U) nostalgiju eto nešto „kamenčića“ koji malo objašnjavaju ovakav austrijski odnos.

Ipak središnje je pitanje odsustvo-blago traljavost- EU-solidarnosti te u okviru toga zajedničkog protokola članica u borbi protiv „nevidljivog neprijatelja“, jer Corona je zajednička. Ovako prečesto izgleda kako se u svjetskom koronskom ratu i članice EU sukobljavaju jedna s drugom, previše je tu licemjerja, neiskrenosti. Umjesto svi protiv jednoga neprijatelja izgleda kao da se sukobljava svaka država( članica) sa svakom, bez obzira na svu demagogiju o zajedništvu. Tko zna kako će EU izgledati „dan poslije“.

Foto: Christian Bruna/Hina