Zakašnjeli pubertet: Predsjednik Milanović i premijer Plenković nisu se iskazali u Domovinskom ratu pa sada glume frajere

Zakašnjeli pubertet: Predsjednik Milanović i premijer Plenković nisu se iskazali u Domovinskom ratu pa sada glume frajere

Davor Ivanković u Večernjem listu analizira verbalno prepucavanje  predsjednika Zorana Milanovića i  premijera Andreja Plenkovića koje nikako nije primjereno teškoj situaciji u kojoj se Hrvatska nalazi. Donosimo najzanimljivije dijelove  Ivankovićeve analize.

“Nažalost, sada od Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića ne čujemo hladne, razborite i odlučne poruke lidera. Oni ne osjećaju da je to izvanserijski događaj koji unosi tugu i razdor među ljude, oni ne sokole naciju, niti taj trenutak ne koriste kako bi baš sada postigli još veće jedinstvo. Jedino što moramo slušati su njihova verbalna perpucavanja, u kojima oni govore o sebi, stavljaju se u središte pozornosti kao da je to nama sada važno. A nije. To što oni jedan o drugome misle u ovoj situaciji jest potpuno nevažno. Subotnja kulminacija njihovog nadmudrivanja u kojima se oni izruguju jedan drugome pretvara se u verbalnu pervezariju i tinejdžersko pišanje u daljinu. Zakašnjelo iskazivanje momačke ratobornosti i borbenosti, kada su je već ti 50-godišnjaci propustili isprobati kada je bilo potrebno, u Domovinskom ratu, neka sada riješe nekakvom košarkaškom utakmicom ili pikadom. UHrvatskoj, ako to naši lideri nisu shvatili, sve ključa. Mladić koji je pokušao atentat je učinio u Hrvatskoj dosad nezamislivu stvar, za koju ne možemo imati razumijevanja jer što god da je htio postići, prvi mu je cilj bio običan hrvatski policajac i momak je definitivno pred Banske dvore došao s namjerom da ubija. Plenković i Milanović, za razliku od nas, do sada su dobili i dovoljno informacija, vidjeli izvješća službi, pa znaju puno više o pozadini nego što su nama do sada servirali. S obzirom na njihovo ponašanje, ili je situacija toliko dramatična da su se pogubili ili oni ne smatraju da se događa nešto što dodatno loše djeluje na ionako zabrinjavajuće raspoloženje javnosti.

Što od Plenkovića i Milanovića sada očekujemo? Prvo, primirje i prekid osobnog prepucavanja i povratak elementarnoj građanskoj pristojnosti. Drugo, zajednički nastup, najbolje putem sazivanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, i treće, jaku poruku da pozivaju sve na okupljanje i zajedništvo, jer smo mi mala nacija s puno problema, a izloženi smo brojnim opasnostima koje donosi korona i ekonomska kriza. U toj poruci mora biti sadržana i samokritika predstavnika do sada vladajućih blokova, jer njihove vlade nisu već do sada riješile najteže socijalne napetosti i suzbile eksploziju korupcije koja je kapilarno prožela društvo i razara ga poput gangrene. Takva manifestacija ozbiljnosti i poruka da se prestanemo međusobno sukobljavati oko nebitnoga mogla bi biti spasonosna. Ali da bi se to dogodilo naši lideri, i oni na vlasti i oni iz oporbe, trebaju osjetiti što najviše muči ljude, a onda možda shvate i kako se stvara nacionalno jedinstvo”, piše Davor Ivanković.

Foto: Damir Senčar/Hina