Doktor Goluža: Kako se HUBOL od respektabilne liječničke udruge pretvorio u sirotu sluškinju vladajuće oligarhije

Doktor Goluža: Kako se HUBOL od respektabilne liječničke udruge pretvorio u sirotu sluškinju vladajuće oligarhije

Točno prije osam godina, 31. prosinca 2013., u prostorijama Hrvatskog liječničkog sindikata u Šubićevoj ulici u Zagrebu, osnovana je Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL). Ideja o osnivanju udruge liječnika, posve drugačije od svih dotadašnjih, potekla je od ovog mlađahnog dvojca sa fotografije. Pave Kostopeča i mene.

Dogovor je pao malo prije, 10. listopada na Cvjetnom trgu, neposredno nakon prosvjednog skupa Hrvatskog liječničkog sindikata. Nakon što smo dva i pol mjeseca radili u formi građanske inicijative, na Silvestrovo 2013. održana je osnivačka Skupština i stvoren je HUBOL. Pavo je izabran za dopredsjednika, a ja za predsjednika Udruge. Bilo je to u vrijeme najdužeg liječničkog štrajka u suvremenoj hrvatskoj povijesti, u danima žestoke borbe hrvatskih liječnika protiv nerazumnih i štetnih ideja Rajka Ostojića i njegove administracije.

Borili smo se protiv uvođenja smjenskog rada, neracionalnog vođenja zdravstvenog sustava, krivog obračunavanja naknada za godišnje odmore i prekovremeni rad, netransparentnih javnih nabava i pogodovanja interesnim lobijima u zdravstvu. Zalagali smo se za priznavanje specifičnosti liječničke profesije i strukovni kolektivni ugovor za bolničke liječnike. U godinu i pol djelovanja u HUBOL-u smo okupili preko 2.000 bolničkih liječnika. Pri tome smo prevalili tisuće kilometara i bili u gotovo svakoj većoj hrvatskoj bolnici.

Od Dubrovnika do Pule, od Zaboka do Vukovara, od Gospića do Čakovca. Bili smo svugdje, razgovarali smo sa više stotina kolegica i kolega. Štitili smo profesionalno dostojanstvo i stručnu neovisnost liječnika te dignitet liječničke struke u cjelini. Promicali smo najviše norme medicinske etike i deontologije uz krajnje poštivanje općih moralnih i humanih principa u stručnom radu liječnika.

Jačali smo međuliječničku solidarnost i kolegijalnost. Zalagali se za poboljšanje ekonomskog položaja i općeg društvenog statusa liječnika.Imajući u vidu unapređenje zdravlja svih hrvatskih građana, naglašavali smo važnost prevencije bolesti i kulture zdravog života kao temelja za očuvanje zdravlja i kvalitetan život svakog pojedinca. Ukazivali samo na propuste i pogreške, nudili i predlagali rješenja.Brojni pritisci vladajućih kroz obmanjivanje javnosti, nemoralne ponude i “dobronamjerna prijateljska uvjeravanja”, prikrivene i otvorene prijetnje zabranama i sankcijama koje su kulminirale dodijeljenom mi opomenom pred otkaz, nisu nas obeshrabrile. Bile su to godine ponosa i rada. Išli smo jako, beskompromisno i do kraja.

Zato smo i uspjeli. Uvjerljiva pobjeda na izborima za Hrvatsku liječničku komoru, u lipnju 2015., bila je kruna našeg rada.Nakon preuzimanja odgovornosti vođenja Liječničke komore, dao sam neopozivu ostavku na dužnost predsjednika HUBOL-a. Ostao sam član HUBOL-a, ali bez ikakvih formalnih dužnosti i neformalnog utjecaja na rad Udruge. Pavo se još i prije povukao iz aktivnog vođenja Udruge. HUBOL smo u potpunosti prepustili drugima, vjerujući da će nastaviti s radom na dobrobit liječnika i cijeloga društva.Međutim, uslijedile su godine stagnacije. Udruga se poprilično pasivizirala, ali je ipak ostala homogena i neovisna, sve do 26. listopada 2018. Toga dana je tragikomičnom Izvanrednom izbornom skupštinom HUBOL-a okrenuta nova stranica u radu nekad respektabilne liječničke udruge. Skupština je održana bez predsjednice, dopredsjednice i tajnika Udruge, pod predsjedanjem osobe bez potrebnog znanja i sposobnosti za vođenje sjednice.

Apsurdna sjednica s izvješćem o radu bez ijednog slova, s financijskim izvješćem bez ijednog broja, s izborima bez programa i bez kandidata, sa suspenzijama bez suspendiranih i sa obmanjivanjem i manipuliranjem službenim dokumentima, dala je naslutiti smjer u kojem će krenuti HUBOL. Od tada i formalno bez mene kao člana. Novo vodstvo Udruge istovremeno je ušlo i u vodeće strukture Hrvatske liječničke komore za što dobiva znatnu financijsku naknadu.HUBOL je, postao alatka u rukama dužnosnika Komore koji su tijesno vezani za državnu vlast. Pri tome HUBOL ima ulogu radikalnog Komorina krila.

U ime HUBOL-a izražavaju se ekstremni, vlasti prikriveno prihvatljivi, stavovi koje niti jedna državna institucija ne želi javno artikulirati. Tako se konstantno u javnosti zlosretno najavljuje kataklizma i kolaps zdravstvenog sustava, koji eto nikako da se dogodi jer je valjda aktualna vlast sposobna i uspješna. Javno se dijele lekcije i prijeti kolegama liječnicima, znanstvenicima i svima koji ne dijele oštromjeraške antikorona stavove vladajuće oligarhije. Docira se predsjedniku Republike. Moralizira se i uvredljivo optužuje hrvatske biskupe te se posve neargumentirano, bez sveobuhvatne analize, zazivaju najoštrije protuepidemijske mjere za cijelo stanovništvo, kojeistaknuti Hubolovci bez ikakvih posljedica s lakoćom krše.

Gubitkom slobode, čovjek zapravo gubi sve. Gubitkom neovisnosti djelovanja, HUBOL je izgubio temeljni smisao svog postojanja, onaj zbog kojeg je i osnovan na Silvestrovo 2013.Nekad respektabilna liječnička udruga, tako je postala samo sirota sluškinja vladajuće oligarhije. Svejedno, HUBOL-e sretan ti tvoj osmi rođendan!