Doktor Goluža žestoko napao Tomaševića: On polako poprima osobine omraženog mu Bandića

Doktor Goluža žestoko napao Tomaševića:  On polako poprima osobine omraženog mu Bandića

Doktor Trpimir Goluža, zastupnik Mosta u Zagrebačkoj skupštini, komentirao je smjenu čelnog čovjeka Holdinga Nikole Vukovića i člana uprave Ante Samodola. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Puno prije no što su se tome nadali čak i njegovi najžešći oponenti, novoizabrani gradonačelnik Zagreba pokazao je koliko je sposoban voditi Grad Zagreb.Iznenada je iz Zagrebačkog holdinga, gradskog poduzeća koje nemilice siše enormnu količinu gradskog novca, a čije je sređivanje stanja označio prioritetom svog gradonačelničkog mandata, smijenio predsjednika uprave Nikolu Vukovića i člana uprave Antu Samodola.Da su Vuković i Samodol stari Bandićev kadar ova smjena bila bi nešto posve normalno, no obzirom da se radi o Tomaševićevim kapitalcima ustoličenim neposredno po njegovu preuzimanju vlasti u Gradu Zagrebu, smjena je potpuno neočekivana i iznenađujuća. Istovremeno, ona je pokazatelj dubinskih, konceptualnih problema nove zagrebačke vlasti.

Sama činjenica da je Tomašević, prije nepuna tri i pol mjeseca, brže bolje bez raspisivanja javnog natječaja, imenovao Vukovića i Samodola u upravu Holdinga pokazuje da se radilo o ljudima od njegovog najvećeg povjerenja.

Proglasio ih je neupitnim spasiteljima posrnulog gradskog giganta. Zbog žurnosti njihova imenovanja, preuzeo je na sebe teret istrage Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa i gnjev političkih neistomišljenika. Ekspresno imenovanje Tomaševićevih kapitalaca prikazano je svojevrsnim temeljem za sagledavanje i raščišćavanje Bandićeve koruptivno – klijentelističke strukture u epicentru gradskih poslova i financija. Barem je tada tako tvrdio gradonačelnik.Umjesto da po Vukovićevim i Samodolovim koordinatama čisti kompromitirane i kontaminirane strukture nastale u Bandićevo vrijeme te uspostavlja jasne principe racionalnog, odgovornog i poticajnog gospodarenja gradskim resursima, Tomašević je nakon svega stotinjak dana Holding oslobodio od Vukovića i Samodola.

Navodno zbog “teške suradnje i različitih koncepcija vođenja Holdinga”, kao da ih sam nije odabrao.Iako sam ga osobno, javno s govornice Gradske skupštine, izravno, u više navrata upozoravao na potrebu temeljitog promišljanja i poštivanja pravnih procedura pri donošenju odluka o preustroju Grada i imenovanju ljudi na najodgovornije pozicije u Gradu i gradskim poduzećima te ga kritizirao zbog brzopletosti, nepromišljenosti i silovanja procedura, danas ne osjećam niti najmanje zadovoljstvo, a kamoli sreću što sam bio u pravu.

Dapače, osjećam veliku zabrinutost jer iz dana u dan postaje sve očitije da Tomislav Tomašević i njegovi iz Možemo! nemaju potrebnih kapaciteta za vođenje tako velikog i složenog sustava kakav je Grad Zagreb.Situacija je tim teža, a zabrinutost veća, jer se Zagreb trenutno nalazi u iznimno zahtjevnoj poziciji. Prazne gradske blagajne i poprilično zapuštene nadzemne i podzemne gradske infrastrukture. Prožet prometnim problema, problemima s zbrinjavanjem otpada te opterećen izazovima obnove i sanacije potresom uništene imovine, Zagreb je danas teško ranjeni grad.Grad čija uprava pokazuje popriličnu nekompetentnost: opoziva i mijenja vlastite odluke, gubi sudske sporove, smijenjuje netom postavljene članovi uprave, a pritom i plaća penale, odštetni zahtjeve i otpremnine, ne ulijeva povjerenje.

Čovjek koji je najavljivao drastičnu promjenu u vođenju grada: racionalnost, dobru ekipiranost, efikasnost, transparentnost, uključivost, demokratičnosti te depolitizaciju gradske uprave i tvrtki u gradskom vlasništvu, sveo se tek na revnog istraživača Bandićevih „kostura iz ormara“. U Gradskoj skupštini polako poprima osobine omraženog mu Bandića, čak se zalaže za Bandićeve ideje koje je nekoć s prijezirom odbijao. Eto, zato danas ne likujem nad Tomaševićevom kapitulacijom u Zagrebačkom holding. Zabrinut sam, baš sam zabrinut za Zagreb i Zagrepčane”, ističe Goluža.

Facebook Comments