Doktor Trpimir Goluža: Je li ministar Beroš poslao profesorici Zadravec navodni Jandrokovićev SMS?

Doktor Trpimir Goluža: Je li ministar Beroš poslao profesorici Zadravec navodni Jandrokovićev SMS?

Prošli tjedan ministar Beroš žurno se, kako je rekao “na njen osobni zahtjev”, sastao sa svojom bolesnom kolegicom Dijanom Zadravec. Na sastanku navodno nije bilo riječi o proširenju dijagnostičke obrade ili revidiranju aktualne terapije bolesnoj kolegici već je razgovarano o situaciji u Vinogradskoj bolnici. Zadnjih tjedana Dijana Zadravec je bolesna. Razbolila se nakon brojnih istupa u javnosti u kojima je govorila o nezakonitostima i kriminalu u radu i poslovanju Vinogradske bolnice, u kojoj je bila višegodišnja zamjenica ravnatelja i šefica Zavoda za radiologiju.

Zbog “netočnog i zlonamjernog prikazivanja stanja u Zavodu za radiologiju” privremeni ravnatelj bolnice dao joj je upozorenje pred otkaz ugovora o radu. No Dijanu ni to nije zaustavilo. Otvorila je bolovanje i nastavila istupati u javnosti, prozivati i prijetiti. Istovremeno se prijavila i na natječaj za ravnatelja Vinogradske bolnice.Berošovu sklonost sastajanju s bolesnom kandidatkinjom natječaja koji je još uvijek u tijeku a u ingerenciji je ministarstva kojem.je na čelu, mnogi nisu shvatili izrazom kolegijalnosti i humanosti, već slabošču i teškom nesmotrenošću koja graniči s glupošću. “Dijana, ja s tobom ne želim razgovarati na ovakav način.

A što se tiče ovog drugog, to smatram prijetnjom!” bila je završna rečenica ministra Beroša u razgovoru s Dijanom Zadravec prije nepunih godinu dana. Kad je krajem kolovoza prošle godine u javnost procurio audio snimak tog razgovora, u kojem ministar Beroš stoički trpi brutalno verbalno šamaranje i salvu nezadovoljstva i frustracija Dijane Zadravec, tada neizabrane kandidatkinje za ravnateljicu Vinogradske bolnice., mnogi su bili zaprepašteni, a nekima nam je bilo i žao ministra. Dijana nam se učinila kao prestroga majka koja dijeli packe nestašnom malom sineku Viliju. Posebno je prijekorno zazvučalo “mamino” pitanje: ” I…. je li istina ono što sam čula, ovoga, da imaš problema s imovinskom karticom i onom optužbom? Jel’ ti to istina?

“Epilog tog razgovora, u kojem se “mama” između ostalog pozivala i na neprikosnovenog Andreja, bilo je Dijanino podnošenje kaznena prijava protiv ministra Beroša zbog neovlaštenog snimanja njihova razgovora.Javnosti je i danas nepoznato je li ministar upućenu mu i shvaćenu prijetnju prijavio nadležnim institucijama ili je, iz njemu i Dijani poznatih razloga, ostao kuš. Prošlotjedno driženje ministra i kandidatkinje za šefa Vinogradske promptno je rezultirao jednom žrtvom.Neopozivu ostavku na dužnost v.d. ravnatelja Vinogradske bolnice podnio je Zoran Vatavuk. “Poslije kraćeg razgovora s ministrom shvatio sam da ministar dvoji oko utemeljenosti odluke o smjeni Dijane Zadravec s mjesta predstojnice Zavoda za radiologiju, da sumnja u kompetentnost pravne službe bolnice, da preispituje odluku Upravnog vijeća na čijem je čelu državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i ministrov najbliži suradnik. Jednom riječju, što mi je ostalo nego da pomognem ministru u njegovoj rezerviranosti i dilemama kome pokloniti povjerenje, odlučio sam odstupiti s ove, ionako, privremene dužnosti”.

Dok neki “ministrovu rezerviranost i dileme” tumače reminiscencijom starih Dijaninih prijetnji, drugi ministrovu “sumnju u kompetentnost pravne službe bolnice” i spremnost na žurno sastajanje s bolesnom kandidatkinjom objašnjavaju aferom Jandrokovićeva sms-a. Zadravčeva je, tvrdeći da ima sms koji to dokazuje, javno optužila predsjednika Sabora da je pokušao izravno utjecati na ishod natječaja za izbor ravnatelja Vinogradske bolnice. S tom namjerom Jandroković se navodno sms-om obratio moćnoj osobi koja je mogla utjecati na taj izbor.Jandroković je porekao optužbu i pozvao Zadravec da javno objavi taj sms, a ona je obećala Nacionalnom antikorupcijskom vijeću da će im dostaviti inkriminirajuću Jandrokovićevu poruku.Je li moguće da je ministar Beroš “duboko grlo” koje je Dijani Zadravec omogućilo uvid u navodni Jandrokovićev kompromitirajući sms?

Ako je, ne piše mu se dobro.Epilog s Jandrokovićevim smsom važan je detalj u cijeloj sagi afera Vinogradska. On bi mogao pokazat ne samo je li Dijana Zadravec vjerodostojna u svojim optužbama, već bi mogao razjasniti i pozadinu ministrove sklonosti druženju s bolesnom kolegicom, kao i razloge njegove “rezerviranosti oko utemeljenosti odluke o smjeni Dijane Zadravec, izraženim sumnjama u kompetentnost pravne službe bolnice i preispitivanja odluke Upravnog vijeća”. Obzirom na Beroševo iznenadno reteriranje u aferi Vinogradska, čini se da njemu najmanje odgovara javno razotkrivanje Jandrokovićeva sms-a. Dijana Zadravec je na potezu.