Dvostruki kriteriji: Zašto se ne kažnjava zlouporaba policije za račun bahatog Žinića?

Dvostruki kriteriji: Zašto se ne kažnjava zlouporaba policije za račun bahatog Žinića?

Mladi u Hrvatskoj najviše povjerenja imaju u vojsku pa policiju, a najmanje vjeruju vlastima na lokalnoj i nacionalnoj razini te političkim strankama. Rezultati su to istraživanja objavljenog prije nekoliko dana kojeg su zajednički proveli njemačka Zaklada ‘Friedrich Ebert’ i zagrebački Institut za društvena istraživanja. Osim u Hrvatskoj takvo istraživanje je provedeno i u još devet zemalja jugoistočne Europe te će se već sljedećeg mjeseca moći usporediti podaci o razini povjerenja mladih u državne institucije u svakoj od tih država.

Dakle, što se Hrvatske tiče, unatoč urušavanja mnogih stupova društva povjerenje u policiju je još dosta veliko. Vjerojatno stoga što je ta institucija, premda je meta brojnih takvih pokušaja, ipak u cjelini uspijevala djelovati neovisno o političkim pritiscima i pokušajima instrumentalizacije u korist političkih stranaka te vlasti na lokalnoj i nacionalnoj razini. No, nedavni slučaj provjere identiteta novinarke portala Net.hr Đurđice Klancir, inače bivše glavne urednice Globusa i Tportala, sugerira kako se sada i to dovodi u pitanje.

Naime, na zahtjev odvjetnika sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića policija je poslala dva svoja uniformirana službenika u prostorije tog portala kako bi utvrdili njen identitet prije nego župan podnese tužbu protiv nje vezano uz tekstove u kojima su teme bile zapošljavanje njegovog sina i smjena ravnatelja jedne osnovne škole. Policija se pravdala kako postoji više osoba s istim imenom i prezimenom pa su htjeli izravnim uvidom utvrditi o kome se radi.

Kazali su i kako su koristili mogućnost koja im stoji na raspolaganju prema postojećem pravilniku, iako nikada dosada u Hrvatskoj nije zabilježen slučaj takvog postupanja. No, na vidjelo je ubrzo izišlo kako je posrijedi klasičan primjer zlouporabe policije u političke svrhe s ciljem zastrašivanja novinara. Ispostavilo se kako je župan Žinić prijatelj s načelnikom Policijske uprave zagrebačke Markom Rašićem, koji je taj posao u Sisku obavljao do prije dvije godine.

Očito je proradila ta veza te je, po svemu sudeći, Rašić na zahtjev Žinićevog odvjetnika poslao policajce u novinsku redakciju. Učinio je to iako, kako je to ustvrdio policijski sindikat, u bazi podataka ima i fotografije i sve ostale podatke spomenute novinarke koja nastupa i u televizijskim emisijama pa nisu mogli imati dvojbi oko njezina identiteta. Za policijski sindikat, koji zna kako sustav funkcionira iznutra, nema dvojbi da se radi o „evidentnoj zlouporabi policije u političke svrhe i udaru na slobodu medija“.

Zatražili su i ostavku glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, koji je nadređen načelniku Rašiću. Javili su se i odvjetnici koji kažu da se radi o primjeru demonstracije sile za koji nisu čuli u dosadašnjoj praksi, kao i pravni stručnjaci koji su kazali da se u ovom slučaju kršio i Ustav.

Stigli su i komentari iz same vlasti, od premijera, ministra policije i predsjednika Sabora, kojima su zapravo nastojali umanjiti tu zlouporabu policije u političke svrhe. I to je u ovom slučaju najveći problem. Kada netko u političkoj stranci ugrozi poziciju nekog od njenih čelnika, brzo se rješavaju tih neposlušnika. Ima dosta takvih primjera od HDZ-a, preko SDP-a do drugih udruga. U takvim situacijama je i premijer Andrej Plenković prilično učinkovit.

Međutim, kada dođe do eklatantnog kršenja demokratskih normi u državnom aparatu, onda se ne događa ništa. Rašić je i dalje na čelu policijske uprave, Milina ravnatelj, a Božinović, ministar policije, najomiljeniji premijerov suradnik. Nikome se zasad nije dogodilo ništa, ni opomena. Time se građanstvu šalje poruka da je sadašnjoj vlasti prihvatljiva zlouporaba policije i da će oni koji se na to odluče, na ovaj ili neki sličan način, proći bez posljedica.

Na taj način se dopušta početak urušavanja još jedne državne institucije u koju i mladi u ovoj zemlji imaju dosta povjerenja. A to je jako opasno jer policija, kao dio represivnog aparata, u razvijenim demokracijama mora ostati izvan područja u koje mogu intervenirati dužnosnici ili političari kako bi ih upregnuli u svoja politička kola.
Ako se to ne spriječi, onda će i u nekom sljedećem istraživanju lokalne i nacionalne vlasti te političke stranke zasigurno i dalje biti na samom dnu, što neće nikoga iznenaditi, ali policija više neće biti tako visoko plasirana. To onda neće biti problem samo za novinare nego i za one koji sada propuštaju poduzeti odgovarajuće korake kako bi zaustavili srozavanje i te institucije.

Foto: Mladen Volarić/Hina