Goran Šarić iz Rijeke širi antihrvatsku propagandu u srpskim medijima: Za najveći broj sukoba Srba i Hrvata krivi su Hrvati

Goran Šarić iz Rijeke širi antihrvatsku propagandu u srpskim medijima: Za najveći broj sukoba Srba i Hrvata krivi su Hrvati

Vječni fenomen (bolest) velike Srbije pronosi se u zadnje vrijeme kroz formu tzv. srpskog sveta/svijeta ( „Srpski svijet/svet“, „Srbski svet“). Ništa novo, na Istoku stara priča, povijesna, mitska, vjerska, pravoslavna, točnije svetosavska, a ta je kao „prosvjetiteljska“, medijska, filmska, „izložbena“…Dodaš li „je“ u sintagmu dobiješ „Srpski (je) svijet“ i nastaje globalistička Srbija. Širokog je spektra pa se nevičnom pratitelju koji na nju slučajno nabasa može učiniti kako bi se ona više provodila srbijanskom „mekoćom“, kulturom, uzorima i pameću, a manje silom. „Tamo od Baltika ‘vamo do Irana“( prof. Simeunović), neki idu i šire „okrug“ Lopte, a „povijesno“ daleko prije Potopa. Nažalost „mekoća“ je i u oslikavanju ove koncepcije velike Srbije rijetkost- neka sorta hereditarne mržnje u istupima stara je konstanata,

Ponekad pomislim kako su Srbijanci tako točkasto navodno rašireni- svuda uokolo i svagda u vremenu- uzročnici, širitelji kakvoga virusa na sve te narode, identitete, što li već jesu, pa se i oni i prostorno i vremenski uporno međusobno mlate „vole“… Hrvati su i nadalje jedna od glavnih srbijanskih meta, ali „ti“ nam ovdje nisu tema. Na drugoj strani Srbija se u isto vrijeme i u stvarnosti intenzivno naoružava, MIG-ovi, tenkovi protuzračne rakete… Dovršen je mega hram Sv. Save i gigantski, k’o omanja piramida, „najveći na Balkanu“ , spomenik Stefanu Nemanji s mačem u jednoj i pismom u drugoj ruci, valjda je u akciji „prosvjetiteljstva“ (sinovljeva svetosavlja) ognjem i mačem.

Nisam uspio odgonetnuti je li okrenut licem i mačem prema Bugarskoj, kamo li već. Moderna su vremena pa možda može rotirati, ako ne stvarno, propagandno svakako. Kako bilo „Srpski(je) svijet“ nedavno opako nasrnuo na Bugare. Internetska nacionalna TV „4S“, proslavila se, „Srpskim svijetom“ ( ijekavica radi šireg „obuhvata“) osobito u aktualnoj resrbizaciji Crne Gore ( napomena, nešto zapela). Usput na njoj gostuje i neki Goran Šarić iz Rijeke popularniji u Srbiji i od Rudanice, a mnogi velikosrbijanci su za njega „mala maca“. Osim po sličnim televizijama, a sada već i onima „pinki“ i“ hepi“ i na brojnim tribinama po Srbiji, a sve , kao, besplatno -plaćaju ga Hrvati po njegovoj tvrdnji da ne umre od gladi u Srbiji, inače to radi „isposnički“, onako monaški, kao dar za Srbijance. Kaže i ovo „ na „4S“ : “Za najveći broj sukoba Srba i Hrvata krivi su Hrvati“. Skoro za sve.

Napada, aktualno primjerice, one Hrvate koji nisu gledali film „Dara iz Jasenovca“ a imaju o njemu negativno mišljenje. Nije ga, priznaje, ni on gledao, ali o njemu ima pozitivno mišljenje ! Takve je „bistrine“ taj zakašnjeli „renesansni lik“ , ta s mora je, kojemu Leonardo nije ni do koljena- nema u što se ne razumije. Srbijanskim šovinistima najdraži je kad udara po Vatikanu ( „Vatikan stoji iza projekta Corone“, samo toliko.)- samo ih tu počeši i eto te kao najvažnijeg gosta na četničkom ravnogorskom derneku.

Gostujući u „Srpskom svijetu“ toga „4S“ profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Simeunović i v.d. direktora vladine Akademije za nacionalnu sigurnost ( dio BIA-e, srbijanska obavještajna agencija) gadno je nasrnuo na Bugare i Bugarsku. Simeunović je rekao kako su „Bugari poznati po svojim zvjerstvima, koja su činili gdje god zakorače na zemlju. Nijemci su samo ubijali dok su se Bugari i njihova vojska rugali žrtvama. Imali su i odred za silovanje. Uobičajena im je praksa bila da se djeca izbodu bajonetima i da se žene siluju pred rodbinom. Bugari su vadili bebe iz utrobe trudnih žena i zatim ih spaljivali.

Ne zaboravimo bugarizaciju, ubijali su svećenike i učitelje u Srbiji…“ Tvrdio je i kako Bugarska i danas ima „apetite“ prema srbijanskom teritoriju „sve do Morave“. Povod ovakvom „čašćenju“ Bugara i Bugarske je bila priča o tzv. Topličkom ustanku za I. svjetskog rata, a Simeunovićev pradjed ( podrijetlom iz crnogorskog klana, izravni potomak onoga sa spomenutog spomenika, navodno) da je bio jedan od vođa tog ustanka. Nije on ni jedini ni prvi ni zadnji koji je ovako, ili slično, nasrtao na Bugare. Tu je i EsPeEsovac Ivica Dačić koji im je svojedobno spočitavao „ozbiljne fašističke zločine“ i drugi, a jedan srbijanski „mekši“ „istoričar“ prof. Predrag Marković( navodno rođak Dobrice Ćosića) koji dan kasnije je izjavio na tom istom „Srpskom svijetu“ (tv „4S“) kako su „Bugari preteče ustaša“. Uvijek su žrtva, ta srbijanska janjad – doduše u vučjoj koži. Uostalom zaštitnik vukova je Sv. Sava- voli ih više i od Srbijanaca. Vuk je mitsko pogansko božanstvo, odatle i toliko osobnih imena „Vuk“ među Srbijancima, pa i „velikih“ u formi „Vukan“ .

( I Alek Vučić, kojemu sada drugačiji Srbijanci „tepaju“ Aca Nevolja, ima sina Vukana kojega doduše još nitko nije vidio. ) Što bi rek’o Matja Bečković, perjanica velikosrbijanstva : „Vučji narod smo bili, u vučje božanstvo vjerovali, vučji čobanin nas čuvao“. ( O ovome se informirati: Veselin Čajkanović, akademik SKA (SANU), „Mit i religija u Srba“, SKZ, Beograd 1973.)
Bugarska država ne šuti na ovakve srbijanske šovinističke gadosti već službeno i žestoko reagira, kao što je i u ovom slučaju. Pozvali su srbijanskog veleposlanika u Sofiji u Ministarstvo vanjskih poslova gdje su mu priopćili kako su Simeunovićeve izjave „ jasna manifestacija jezika koji nosi trajnu mržnju prema Bugarima i Bugarskoj, te su u „ potpuno neprihvatljive i u suprotnosti s dobrosusjedskim odnosima i prijateljstvu dvaju naroda“. S tim u vezi bugarska strana očekuje „odgovarajuću reakciju vlasti i institucija“.
Naše vlasti na slične i gore istupe srbijanske strane rijetko i mlako reagiraju. Doduše imaju i jedno opravdanje- oni su toliko brojni i učestali da bi za njih trebalo osnovati poseban ured, jedno dva tri. Ili, najbolje : robotizirati ga, program bi bio neobično jednostavan. Budući mediju to ne zanima na slučaj sam se osvrnuo kako bih ukazao da glede srbijanske „ljubavi“ nismo sami, ali i još nekoga naveo da se malo zagleda u tu propagandnu „novotariju“ zvanu „Srpski svijet/svet“.

Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Teleskopa

 

Jedan od nastupa Gorana Šarića u srpskim medijima