Nezavisne liste potopile HDZ i SDP: Ustanak protiv stranačkih uhljeba, nepotizma, arogancije i korupcije

Nezavisne liste potopile HDZ i SDP: Ustanak protiv stranačkih uhljeba, nepotizma, arogancije i korupcije

Bili su to doduše samo mjesni izbori i samo u malom gradiću Vrgorcu, ali njihov ishod počeo je izazivati potrese. Prva žrtva bio je cjelokupni vrgorački SDP koji je svega nekoliko sati po objavljivanju rezultata brzopotezno raspušten. U HDZ-u će ih slijediti, i oni će birati novo vodstvo. I jedna i druga stranka, vodeće u državi, potučene su do nogu na nedjeljnim vrgoračkim izborima za vijeća mjesnih odbora.

SDP je doživio debakl sa svega jednim osvojenim odborom, HDZ se može tješiti da nije prošao tako loše jer su uspjeli pobijedili u njih šest. Ali u svih ostalih 20 pobijedile su nezavisne liste, grupacije koje su se pojavile kao reakcija na politiku tih glavnih stranaka. Među tim nezavisnima uglavnom je riječ o mlađim ljudima kojima je dosta podjela na lijevo i desno, priča o sukobima iz prošlosti.

Njih zanima budućnost, kako doći do posla, stana, pristojnih vrtića, škola, ukratko, kako promijeniti sadašnje stanje koje nije dobro i koje im ne osigurava perspektivu. Znatan dio mlađe populacije iz tih područja poput Vrgorca već je otišao dalje. Ranije su išli u Makarsku, Split, Zagreb, sada idu u inozemstvo.

Oni mlađi koji su ostali očito se više ne mire da budu samo promatrači političkih zbivanja. Pokrenuli su se, organizirali uglavnom u nezavisne liste, i tako idu od izbora do izbora. U Vrgorcu su prije pet godina tako došli i na vlast. Sada su tu potporu koju su nekad imali ne samo potvrdili, nego su svoje suparnike ostavili daleko iza sebe. Više nego što je bilo tko očekivao.

O čemu se radi možda najbolje govori usporedba s ranijim razdobljem. HDZ je primjerice u Vrgorcu vladao neprekinuto od osamostaljenja pa do 2014. godine. Tada su za dlaku, za samo 17 glasova razlike izgubili na izborima za Gradsko vijeće od Nezavisne liste mladih (NLM).

SDP, koji je do tada, stalno puhao za vrat HDZ-u, takav je ishod dočekao radosno. Čestitali su pobjednicima i govorili kako su oni u tom trenutku postali najjača politička opcija u gradu, sugerirajući da su NLM i HDZ glasove dobivali u okolnim selima. Ovo je prva dobivena bitka, sljedeće je rušenje HDZ-ova gradonačelnika, poručivali su SDP-ovci.

Prilika za to pružila im se na nekoliko kasnijih izbora. Međutim, umjesto uspona, padali su sve niže, pao je i HDZ-ov gradonačelnik, ali nije ga zamijenio SDP-ovac, nego onaj s nezavisne liste (koji je postao i zastupnik u Saboru u klubu Mosta). Iako HDZ-ovci i dalje imaju isti broj vijećničkih mandata u Gradskom vijeću kao i oni iz Nezavisne liste mladih, ovi mjesni izbori možda ipak ukazuju na smjer. Naime, pojavile su se nove nezavisne liste koje su same za sebe, doduše uz potporu NLM, osvojile četiri odbora dok ih HDZ i SDP zajedno imaju sedam.

Dakako, preuzetno bi bilo iz ovih izbora izvlačiti zaključke o korjenitim promjenama. Moguće je da su glavne stranke osokoljene velikom potporom koju stalno dobivaju u anketama na državnoj razini, bile premalo aktivne misleći kako će im glasovi dolaziti inercijom, kao i ranijih godina. No, očito je da će se ubuduće, barem kada je riječ o lokalnim razinama, morati boriti za svaki glas.

Međutim, i oni su pokazatelj kako se Hrvatska zadnjih godina politički mijenja. Nezavisni nisu samo na vlasti u Vrgorcu, nego i u brojnim drugim gradovima poput Gospića, Otočca, Iloka, Vira … Politički analitičari drže kako će takvih sredina biti sve više. Zasad, ipak, te nezavisne liste ne mogu bitnije utjecati na političku scenu na razini države iako, onim glavnim strankama, posebice u manjim sredinama, već predstavljaju – ozbiljnu prijetnju.

Donose neki novi vjetar u hrvatsku politiku, dašak optimizma da ne mora sve biti tako loše u ovoj zemlji koja je već umorna od uvijek istih mijena vodećih stranaka koje vlast shvaćaju kao plijen što se vidi i po količini uhljeba, stranačkog zapošljavanja, nepotizma i korupcije koji su postavili vezivni dijelovi postojećeg sustava koji jedino njima ide u prilog.

Ostatku društva, u takvom odnosu snaga, jedino preostaje nemoćno slijeganje ramenima, kritiziranje preko društvenih mreža ili kupovanje karte u jednom smjeru za inozemstvo. U tom kontekstu i ova priča iz Vrgorca, neovisno od toga koliko će trajati pa i kako je do nje došlo, djeluje kao pozitivno osvježenje.