Komemoracija u Bleiburgu: Austrijska policija može zabraniti skup na licu mjesta

Komemoracija u Bleiburgu: Austrijska policija može zabraniti skup na licu mjesta

Glasnogovornik policije u Koruškoj, Hofrat Rainer Dionisio, u kratkom razgovoru za N1 objasnio je kako

“U Austriji je na snazi Zakon o simbolima prema kojem su već mnogi simboli bili zabranjeni, koji se povezuju s ideologijom nacionalsocijalizma. Taj zakon je nedavno dopunjen i proširena je lista zabranjenih simbola, i to je svakako potrebno detaljno proučiti. Ukoliko osoba javno pokazuje ili distribuira takve simbole, može ju se kazniti novčanom ili zatvorskom kaznom”, odgovorio je glasnogovornik Hofrat Rainer Dionisio na pitanje koji su simboli i zastave zabranjeni.

Pojasnio je i kako postupa policija u takvim situacijama.

“Sve ovisi o situaciji: može se, naravno, dogoditi da je sasvim dovoljno usmeno upozorenje, ali moža biti i situacija u kojoj ni upozorenja ne pomažu te koje u konačnici završavaju uhićenjem.”

Dodao je i da postoji mogućnost da korištenje zabranjenih simbola dovede do otkazivanja i zabrane komemoriacije.

“U ovom trenutku nema naznaka da bi skup mogao biti zabranjen, ali kada je riječ o procesuiranju kaznenih djela jasno je da u slučaju počinjenja velikog broja jednog ili više kaznenih djela može dovesti do otkazivanja i zabrane komemoracije tijekom samog trajanja događaja. Danas dakle taj događaj nije zabranjen, ali ako budu uočena kaznena djela te budu li se ponavljala, uoči li se da bi to moglo dovesti i do sigurnosne ugroze samo okupljanje se može na licu mjesta otkazati i zabraniti”, zaključio je glasnogovornik koruške policije u razgovoru za N1.

Facebook Comments