Kako je ministrica Divjak ukrala djeci prvi dan škole: Lov na lažne diplome kao loš PR

Kako je ministrica Divjak ukrala djeci prvi dan škole: Lov na lažne diplome kao loš PR

Prvi je dan nastave u drugom polugodištu. Prilika da se još jednom “veliki” obrate malima i ohrabre ih na prihvaćanje novih znanja i iskustava. No, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja odlučili su ovoga puta drukčije, vjerojatno u skladu s eksperimentalnim programom kojega tako svesrdno promoviraju, a koji bi mlade trebao naučiti kako se u životu nije dobro baviti krivotvorenjem.

Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo je u ponedjeljak kako će ići u detaljnu izvanrednu provjeru diploma osoba zaposlenih u sustavu obrazovanja i znanosti. Izravan povod za ovu veliku akciju je slučaj zaposlenice Ministarstva koja je posao dobila s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o ženskoj osobi s lažnom diplomom Hrvatskih studija, koja u Ministarstvu radi već godinama na administrativnim poslovima, a posao je dobila preko mjere stručnog osposobljavanja te projekta na kojem je radila preko ugovora o djelu, da bi sredinom studenoga 2018. na javnom natječaju dobila ugovor na određeno vrijeme u Ministarstvu.

Zbog navedenog slučaja ministrica Blaženka Divjak je naložila provjeru diploma svih zaposlenika u sustavu, prvo onih u osnovnim i srednjim školama te agencijama, a potom u visokom obrazovanju i znanosti, dakle njih ukupno oko 90 tisuća.

Da ima lažnu diplomu, potvrđeno je u posljednjim danima 2018., no, Ministarstvo je vijest o tome odlučilo objaviti upravo na prvi dan drugog polugodišta. Kako je teško vjerovati da ministrica Blaženka Divjak, koja jako brine o svom PR-u, išta u svom mandatu radi neplanirano, možemo samo nagađati o pravim razlozima da se na prvi dan drugog polugodišta kreće s objavom jedne prošlogodišnje afere krivotvorenja diplome.

Pompozna najava ove akcije kojoj je prema riječima ministrice cilj “zaštititi sve djelatnike u sustavu obrazovanja od ljudi koji ne cijene struku ni njihovo znanje, nego prijevarama ulaze u sustav i tako čine nepopravljivu štetu”, mogla bi rezultirati mršavim rezultatima. Kako navodi Jutarnji list, u školama ne očekuju da će provjere rezultirati masovnijom pojavom krivotvorenih svjedodžbi.

Čini se stoga da je najavom lova na potencijalne lažne diplome ministrica još jednom pokušala skrenuti pozornost sa stvarnih  problema vezanih uz uvođenje eksperimentalnog programa Škola za život, a o kojima je Teleskop pisao u nekoliko navrata. No, lov na krivotvoritelje vjerojatno je lakši i donosi više političkih bodova od argumentirane rasprave o dvojbenom eksperimentalnom programu na čiji račun dolaze ozbiljne kritike, kako od strane roditelja tako i struke.