“Komičar Zelenskij” oštro prema Putinu: Rusija je agresor koji ratuje protiv Ukrajine

“Komičar Zelenskij” oštro prema Putinu: Rusija je agresor koji ratuje protiv Ukrajine

Novoizabrani predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij pozvao je u srijedu Zapad da oštrijim sankcijama kazni Moskvu pošto je uredbom pojednostavila postupak dodjele ruskog državljanstva stanovnicima pobunjenog istoka Ukrajine, prenijele su agencije.

Prema uredbi koju je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin i koja je objavljena na stranici Kremlja, pojednostavljen je postupak dobivanja ruskih putovnica za stanovnike dviju ukrajinskih pokrajina Doneck i Luhansk u kojima je u ratu proruskih separatista i ukrajinskih snaga poginulo oko 13.000 ljudi.

“Ukrajina računa na potporu međunarodne zajednice (…) i na jačanje diplomatskog pritiska te na sankcije protiv Rusije”, priopćili su suradnici novoizabranog ukrajinskog predsjednika.

Ta je odluka “nova potvrda stvarne uloge Rusije kao agresorske države koja ratuje protiv Ukrajine”, dodaje se u priopćenju, kako ga prenosi agencija France Presse. Ruska uredba potpisana je nekoliko dana nakon što je Volodimir Zelenskij pobijedio na izborima u drugome krugu sa 73 posto glasova.

Mnogi promatrači Putinovu novu uredbu tumače kao želju da “testira kakav će otpor” pružiti Zelenskij. Prema Kremlju svrha je uredbe humanitarna zaštita osoba i građana prema općeprihvaćenim načelima i međunarodnom pravu.

“Ne želimo stvarati probleme novom ukrajinskom vodstvu, ali tolerirati situaciju u kojoj su stanovnici Republika Doneck i Luhansk lišeni građanskih prava, to je prešlo granicu sa stajališta ljudskih prava”, rekao je Putin kako prenosi Reuters.

U uredbi stoji da će ruske vlasti trebati u roku od tri mjeseca proučiti podnesene prijave.Dosadašnji ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, koji će dužnost predati početkom lipnja, također se zauzeo za jačanje sankcija protiv Moskve, piše N1

Facebook Comments