“U Kolindinom ponašanju nema ništa spontano”: Sve je to osmišljeno zbog kampanje

“U Kolindinom ponašanju nema ništa spontano”: Sve je to osmišljeno zbog kampanje

Još se ne stišavaju reakcije na govor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Kninu. Najoštriji u osudi njezina nastupa bili su bivši predsjednik Ivo Josipović koji ju je neizravno optužio za konzumaciju alkohola te SDP-ovac Fred Matić koji je otišao “dvaput u WC kako bi se ispovraćao”. Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić komentirala je takvu razinu komunikacije u javnom prostoru te dala stručno mišljenje o ponašanju predsjednice u smislu koliko je ono iskreno i uspješno, prenosi direktno.hr.

Mamić, naime, smatra kako je predsjedničino ponašanje tijekom obilježavanja Oluje bilo u najmanju ruku kontroverzno jer je prvo izjavila kako neće objaviti kandidaturu dok ne prođe proslava da bi to na kraju ipak učinila.

Komentare i izjave Josipovića i Matića o predsjednici smatra sasvim neprimjerenima javnom diskursu, posebice Josipovićevu aluziju na alkoholiziranost jer “to nisu nikakve činjenice, nitko ne može ustvrditi da je predsjednica bila pod utjecajem alkohola i takvo što javno reći uistinu je neprimjereno”, napominje.

Uvjerena je da su si kritičari Grabar-Kitarović u ovom slučaju više dopustili jer je žena: “Ne sjećam se da je bilo tko javno rekao za bilo kojeg muškog političara da je bio u alkoholiziranom stanju, a bilo ih je. Da se radilo o muškarcu, nitko ne bi rekao da je bio pod utjecajem alkohola”.

Glede Matićevih izjava također ističe da to nije diskurs kojim bi se u javnoj sferi trebalo koristiti, “jer to nisu pristojne riječi”. “Vi možete uvijek okarakterizirati svačije ponašanje pristojnim rječnikom”, istaknula je Mamić.

Navodi kako je i prije bilo neprimjerene komunikacije u javnom prostoru i svašta se moglo čuti u kampanja, no skreće pažnju na činjenicu da nam je, dok nije bilo društvenih mreža, puno toga prolazilo “ispod radara”.

“Nije bilo mogućnosti da se određene situacije snime na licu mjesta i onda to objavi, zbog čega one nisu mogle postati tema. Zasigurno je svemu pridonijela i zainteresiranost medija za tabloidne teme. Zbog činjenice da svatko od nas tko ima pametni telefon zapravo uz sebe neprekidno nosi kameru, jasno je da malo toga može ostati sakriveno. Svi smo izloženiji kritikama jer vidimo stvari koje prije nismo imali priliku”, pojasnila je Mamić. “I sigurno je da se ta dostupnost i dokumentiranost raznih situacija koristi i koristit će se da se protivnika napada”.

Nema tu spontanosti

Na naš upit je li predsjednica svjesna važnosti dobro osmišljenih komunikacijskih nastupa u javnosti ili su neželjeni ishodi nekih njezinih istupa plod spontanosti i nepromišljenosti kao primjerice njezino pjevanje arije ‘U boj, u boj’ što je postalo hit na društvenim mrežama, Mamić odgovara kako je uvjerena da u ponašanju Grabar-Kitarović nema nikakve spontanosti.

“U pitanju je samo loša procjena da će takvim ponašanjem izazvati simpatije, a to je ponašanje kontraproduktivno. Mislim da tako šalje loše poruke i za sebe kao predsjednicu i za politiku kao takvu. U njezinom ponašanju nema iskrenosti i spontanosti, sve je to dio kampanje”, ističe Mamić.

“Ne znam tko predsjednicu savjetuje i savjetuje li je uopće ili ona to sama odlučuje, no takvo ponašanje joj ne donosi bodove u javnosti. S obzirom na to da ti  istupi često loše ispadnu jer djeluju patetično i neiskreno, očito je da ta komunikacija nije dobro osmišljena”, upozorava komunikacijska stručnjakinja dodajući da nisu svi uspješni komunikatori autentični u onome što rade, ali se onda dobro pripreme i znaju što će napraviti.

Kao posebno neukusnim i komunikacijskim promašajem u govoru predsjednice u Kninu smatra njezino obraćanje američkoj brigadnoj generalici na koji je, smatra, sasvim nedopustivo i neopravdano, potrošila gotovo polovinu svog govora.

Komentirajući generalno predsjedničku kampanju, napominje kako zasad još nema velikih ‘prljavština’ te da je još sve na razini ‘ispipavanja terena’. “Svega će tu još biti, ali treba pričekati, još se ni svi kandidati nisu posložili”, prognozira na kraju Mamić.

Foto: Mario Strmotić/Hina

Facebook Comments