Korupcija na Trgovačkom sudu u Zagrebu: Kolakušić teško optužuje predsjednika Ninu Radića

Korupcija na Trgovačkom sudu u Zagrebu: Kolakušić teško optužuje predsjednika Ninu Radića

Gost N1 studija uživo bio je sudac Trgovačkog suda u Zagrebu i predsjednik Udruge Antikorupcija Mislav Kolakušić.

Usred kampanje za europske izbore odlučili ste se na još jednu kaznenu prijavu u sferi pravosuđa, protiv predsjednika suda na kojem radite, Nine Radića. Zašto?

“Da bi pravosuđe moglo funckionirati i moglo ostvarivati svoju ulogu ono mora biti odijeljeno od manipulacije. Mi imamo uvodenu automatsku dodjelu predmeta, no na hrvatski način. Predmet dođe na sud i softver na temelju unaprijed određenih paramatera daje sucu predmet. Tu postoji iznimka da predmet može doći isključivo jednom, unaprijed određenom sucu.”

Zašto je omogućena ta iznimka?

“Da bi određeni krivci mogli ostati nedužni, da bi neki mogli unaprijed dobiti. Samo kada točno odaberete suca s kojim ste u dobrim odnosima, samo tada možete bit sigurni u ishod. Vi nekoliko sudaca možete popuniti najjednostavnijim predmetima i oni normu srede za nekoliko dana, a neposlušnima, koji nisu poput tri majmuna, dajete najteže. Manipulacija predmetima je smrt Hrvatske.

Radi se o utjecaju na dodjelu predmeta, u razdoblju od dvije godine 7113 predmeta je bilo podijeljeno tako da ih je mogao dobiti samo jedan sudac. Ukupno je sporova na sudu bilo negdje oko 50, 60 tisuća.”

“Meni je oduzeto 300 predmeta od kojih je većina bila pred dovršetkom, sucu koji će samo ‘kliknuti’ i opet je bila dodjela s iznimkom. I na takav način će netko u par dana ostvariti 50, 60 posto norme. Moj cilj je očistiti Hrvatsku od sveg tog zla. Korupcija je problem u svim dijelovima društva.”

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Facebook Comments