Kujundžić najavio da će liječnicima i sestrama povećati plaće najkasnije za tri mjeseca: Hoće li ispuniti obećanje?

Kujundžić najavio da će liječnicima i sestrama povećati plaće najkasnije za tri mjeseca: Hoće  li ispuniti obećanje?

Objedinjeni hitni bolnički prijem, vrijedan 21,6 milijuna kuna i sufinanciran iz fondova Europske unije, otvoren je u četvrtak u Općoj bolnici Dubrovnik, a ministar zdravstva Milan Kujundžić tom je prilikom izjavio kako je riječ o velikom medicinskom i organizacijskom iskoraku po čemu Dubrovnik prednjači.

Kujundžić je ocijenio kako je dubrovačka bolnica primjer boljega korištenja resursa i pružanja usluga, a dokaz tome je i suvremeni Objedinjeni hitni prijem koji integrira gradsku i županijsku hitnu medicinsku službu. Na tisuću četvornih metara smještene su dvije prostorije za reanimaciju, prostorija za akutne i dvije prostorije za subakutne pacijente te prostorija za izolaciju s trinaest ležajeva, a tu su i nove su operacijske sale za opće kirurške, traumatološke i male zahvate te niz ambulanti.
Ministarstvo zdravstva najuspješnije u korištenju europskoga novca; sindikatima hvala što nisu štrajkali

Ministar je istaknuo kako je njegovo ministarstvo najuspješnije u Vladi po korištenju EU sredstava, javlja N1.

“Da nam daju više, više bismo toga ostvarili, jer su u sustavu brojne nasušne potrebe, prije svega ljudski resursi. Moramo stvoriti i zadržati liječnike. Zato više nećemo planirati specijalizacije za jednu godinu pa da nam se dogode vakumi kao sada, već petogodišnji plan specijalizacija, nakon čega ćemo ubuduće biti spremniji i imati osigurane resurse, uključujući i kako ih motivirati na ostanak”, objasnio je Kujundžić.

Napomenuo je kako je povećanje plaća medicinskih sestara i tehničara samo odgođeno za tri mjeseca, a prozivke kako Vlada nije za to imala razumijevanja ocijenio je ‘zločestom interpretacijom’.

“Hvala sindikatima što nisu išli u štrajk u vrijeme sezone. Ako želimo zadržati ljude u zdravstvenom sustavu, a izuzetno su traženi jer su dobri, moramo im podići plaće. To će biti najkasnije za tri mjeseca”, rekao je Kujundžić i napomenuo kako vjeruje da će se za dvije godine otvoriti dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću.

Govoreći o dugovima hrvatskih bolnica, Kujundžić je istaknuo kako je sadašnja Vlada naslijedila dug od oko osam milijarda kuna koji, rekao je, nije povećan.

“Taj problem imaju i brojne druge države svijeta. To je izazov ne za jednu vladu, nego za cijelu naciju. U zadnjih smo mjesec dana veledrogerijama uplatili 130 milijuna kuna za posebno skupe lijekove. Nikad ne spavamo i ne spavamo, već rješavamo probleme”, smatra Kujundžić.

Pozdravio je, kako je rekao, sve svoje kritičare te najavio da će njima, kao i predsjednici Kolindi Grabar- Kitarović, odgovoriti u Hrvatskome saboru.

“Više smo u ove tri godine učinili u pogledu ljudskih resursa te veće kvalitete i opremanja, posebno postavljanja temelja izgradnje novih sveučilišnih bolnica, nego ikad prije”, ustvrdio je ministar.
Vrijeme reakcije smanjeno za 20 posto

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić izjavio je kako projekt donosi veću dostupnost, učinkovitost i djelotvornost zdravstvenih usluga za 130 tisuća pacijenata u županiji, ali i gotovo 1,9 milijuna turista, čime se postiže pozitivan utjecaj na privatni i poslovni život pacijenata.

“Smanjili smo rizik od komplikacija uzrokovanih kasnom dijagnozom i obradom. Vrijeme reakcije smanjeno je za 20 posto, a time smo racionalizirali troškove bolnice i hrvatskoga zdravstvenog sustava”, rekao je Bekić dodavši kako je projekt ostvaren kroz tri godine.

Podsjetio je da su 2016. dobili suglasnost Zavoda za hitnu medicinu i osmislili projekt, a iduće godine i pozitivno mišljenje Ministarstva zdravstva koje je donijelo odluku o financiranju od 20 milijuna kuna iz europskih fondova, odnosno kroz ugovor Bolnice, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Središnje agencije za fondove EU”.

Ravnateljica Državnoga zavoda za hitnu medicinu Maja Grba ponosna je jer je ostvaren projekta koji je idejno počeo još 2010. Zahvalila je, kako je rekla “onima koji nisu opstruirali projekt jer se možemo sjetiti da su se mnogi smijali te nismo uvijek nailazili na otvorena vrata. Župan Nikola Dobroslavić prepoznao je vrijednost projekta. Ovaj hitni prijem imat će i timove izvanbolničke skrbi, a o toj funkcionalnoj integraciji govori i ministar Kujundžić”, rekla je Grba.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić poručio je kako je projekt pokazatelj kolike mogućnosti pružaju EU fondovi ako se znaju pametno koristiti.

“Županija je, uz 20 milijuna kuna EU sredstava, uložila još četiri milijuna kuna iz svoga proračuna za opremanje i uređenje koje nije ušlo u projekt”, istaknuo je Dobroslavić.

Državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić ocijenila je kako je hitni prijem dubrovačke bolnice na europskoj razini te najavila da će to ministarstvo uskoro donijeti odluku o dodjeli 50 milijuna kuna za projekte dnevnih bolnica u Dubrovniku i Metkoviću.

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments