Marija Selak: U islamu se odnos prema Bogu temelji na pokornosti i poslušnosti, a u kršćanstvu na dijalogu

Marija Selak: U islamu se odnos prema Bogu temelji na pokornosti i poslušnosti, a u kršćanstvu na dijalogu

Teme HRT-ove emisije Peti dan bile su – vjerovanje i Notre-Dame te što za našu kulturu znači uništavanje takve vrijedne građevine, a gosti komentatori: Marija Selak, Aleksandar Musić, Marijana Bijelić i Petar Tomev Mitrikeski.

Marijana Bijelić tvrdi da su vjerovanja društveno uvjetovana i sadrže emocionalnu komponentu zbog kojih možemo biti pristrani. Neodgovornim smatra preuzimanje stavova religijskih autoriteta, a duhovnost je po Bijelić osobna sloboda.

Marija Selak kritizirala je izlaganje Marijane Bijelić, jer je osobno zagovarala ateizam iznad religijskih vjerovanja. Ističe da čovjek ima potrebu za obredima, tako su i državni praznici dio obreda preuzetih iz religije.

OGLAS
Predsjednica

Aleksandar Musić smatra da vjerovanje ima odgojnu i kulturološku pozadinu, a monoteističke religije nude nadu da postoji nešto nakon života i kombinacija kazne za ogrješivanje.

Selak ističe da se odnos Boga u monoteističkim religijama jako razlikuje. U islamu se temelji na pokornosti i poslušnosti, a u kršćanstvu se temelji na dijalogu.

Voditeljica je predstavila istraživanje koje govori da 8 na svakih 10 stanovnika vjeruje u Boga.

“Macronu je ovo došlo kao naručeno, jer su dotadašnji problemi pali u drugi plan”, istaknula je Marija Selak. “Ako je nešto razrušeno, treba li ponovno izgraditi identično ili je dopušteno napraviti preinake”, zapitala je Selak.

Facebook Comments