Marko Sladoljev: Zbog ponižavanja i vrijeđanja učitelja ostavku treba podnijeti i Plenković, a ne samo ministrica Divjak

Marko Sladoljev: Zbog ponižavanja i vrijeđanja učitelja ostavku treba podnijeti i Plenković, a ne samo ministrica Divjak

Prošli tjedan je u Ciboni održan Nacionalni stručni skup na kojeg su došli svi nastavnici uključeni u “Školu za život”. Bio bi to samo još jedan u nizu motivacijskih skupova ministrice Blaženke Divjak da se na ovom okupljanju nije od učitelja tražilo da uvježbavaju čudnu, a mnogi će reći uvredljivu i ponižavajuću, glazbeno scensku koreografiju.

Posebno agilni bili su mentori koji su svoj entuzijazam, podebljan izvanrednim prihodima koje ime je omogućila ministrica Divjak, pokušali prenijeti i na sve nazočne. Poslali su nastavnicima preciznu uputu kada na skupu trebaju početi pljeskati te radosno pjevati prigodne i infantilne pjesmice koje su neodoljivo podsjećale na podizanje atmosfere zajedništva na radnim akcijama u socijalizmu.

“Mentori nas maze i paze, ponekad nam podilaze. Dobro je što tu smo svi, “Škola za život” to smo mi. Bilo nam je prekrasno, vidimo se uskoro”, samo su neki od motivacijskih stihova koji su se orili na stručnom skupu. Kada su nastavnici na društvenim mrežama vidjeli što se događalo na  “stručnom skupu”, u prvi mah su, u nevjerici, pomislili da je riječ o nekoj zakašnjeloj prvotravanjskoj šali.

“Kada sam vidio to na društvenim mrežama, a prvo se to počelo širiti na zatvorenim profesorskim grupama, mislio sam da je to neka zezancija. Međutim, pokazalo se da je to istinito. Taj pamflet dodatno je degradirao profesorsku struku”, kaže Marko Sladoljev, saborski zastupnik Mosta, koji je dugo godina radio u prosvjeti. Ističe da su profesori i do sada bili nezadovoljni, a nakon ovakvog infantilnog uputstva, uvjeren je, bit će još nezadovoljniji.

Na naše pitanje može li stranka koja ima podršku od samo jedan posto voditi obrazovnu reformu koja će imati dugoročno veliki utjecaj na hrvatsko društvo, Sladoljev odgovara da je uvijek bilo sporno to što je HDZ  tako važan resor prepustio stranci koja ima skromnu podršku birača.

“HNS je sve “bacio” na PR ministrice Divjak i reformu obrazovanja. Oni misli da im još jedino to može poboljšati katastrofalan rejting. Pokazalo se sasvim suprotno: profesori i roditelji nezadovoljni su reformom. Mislim da reforma obrazovanja neće dignuti HNS”, ističe Sladoljev dodajući da je on već tražio ostavku ministrice Divjak nakon skandala s tabletima.

“Naš stav je da cijela Vlada treba dati ostavku. Premijer Plenković je najodgovorniji za ovakvo stanje pa i za reformu obrazovanja. On je rekao da je preuzeo odgovornost za reformu obrazovanja i stavio se na čelo Ekspertne radne skupine za obrazovanje!, zaključuje Sladoljev.

 

Facebook Comments