Posavec o “soljenju pameti”: Mislim da malo tko smatra izjave Darinka Kosora relevantnima

Posavec o “soljenju pameti”: Mislim da malo tko smatra izjave Darinka Kosora relevantnima

HNS-ov Matija Posavec za N1 je komentirao ostavku Lovre Kuščevića, odnose u koaliciji, te odgovorio na prozivke od strane Darinka Kosora.

“Mislim da su mediji odigrali ključnu ulogu. Drugog logičnog zdravorazumskog rješenja nije ni bilo. Takve stvari se ne bi trebale događati, ali kad već dođe do toga – treba puno ranije reagirati. U ovom slučaju nije bilo tako”, komentirao je Matija Posavec ostavku Lovre Kuščevića.

Jeste li u stranci razgovarali o tome je li javno traženje ostavke bio dobar partnerski potez – optužuje vas je za postavljanje ultimatuma, PR-ovske poteze?

“Svatko može i treba imati pravo na stav, treba upozoravati ako nešto nije u redu. Partnerski odnos nije jednoumlje. Bili smo suočeni tjednima s medijskim napisima o toj aferi, i to ne samo jednog medija. Krajem lipnja imali smo veliko stranačko okupljanje, raspravljali smo o političkim temama i donijeli jednoglasan stav da ovo nije dobro i da treba reagirati. To nije bio ultimatum nego jasan stav. Ne vidim zašto bi tko to osudio. Hrvatska ima prečih problema kojima bi se trebala baviti i to se trebalo dogoditi puno ranije.”

“Prije tri tjedna sam rekao ‘da sam premijer, riješio bih to u pet minuta’. Mediji su inicirali tu temu i drugačija reakcija nije mogla biti. Volio bih da su drugi partneri i druge oporbene stranke reagirale ranije. Partneri i prijatelj nije onaj koji vas tapša i govori da je sve u redu, već netko tko vas upozorava i govori ako nešto nije u redu”, dodao je Posavec.

Upitan o kaznenoj odgovornosti bivšeg ministra uprave, Posavec je kazao da političke i moralne odgovornosti treba biti više nego što je danas ima – “moramo postaviti ljestvicu dokle se ide, dokle se ne ide” – kaže.

Lovro Kuščević sada je saborski zastupnik?

“Mislim da je netko jučer rekao – ne može Hrvatski sabor biti popravni dom.”

Postoji li u Hrvatskoj neki preventivni mehanizam za ovakve situacije?

“Svaka pristojna država ima mehanizam koji to mora utvrditi. Očito to ne funkcionira u najboljoj mjeri i ovo može biti dobar trenutak da se to promijeni. Puno treba poraditi na tome da Hrvatska bude pravna država.”

Premijer Andrej Plenković najavio je rekonstrukciju Vlade – što to podrazumijeva?

“Očito će biti šira rekonstrukcija, to je potrebno. Vlada je tim, momčad, gdje je premijer selektor. Kad igrači ne daju rezultate ili su umorni, onda ih se mijenja. Ne treba Vlada trajati vječno. Hrvatskoj nedostaje moral u politici, društvu nedostaje povjerenja u politiku i mislim da je zato dobro upozoravati na takve stvari.”

Ovo je najveća kriza u posljednje dvije godine, mogu li odnosi u koaliciji biti isti? Darinko Kosor jučer prijeti “ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS sole pamet u koaliciji”?

“Imate poslovicu koja kaže: Ako su svi protiv vas – ili ste potpuno u krivu ili ste potpuno u pravu. Mislim da je dobro da nema bianco podrške nikome više ako se vidi da neke stvari nisu dobre. Mislim da malo ljudi smatra izjave gospodina Kosora relevantnim pa ga neću ni ja komentirati. Temeljna politika liberalnih stranka je imati pravo na stav, temeljna politika liberalnih stranka je ne napadati druge liberalne stranke”, zaključio je Matija Posavec.

Foto: Edvard Šušak/Hina
Facebook Comments