Mato Palić o Mesićevoj kandidaturi za predsjednika: On je ustavno impotentan

Mato Palić o Mesićevoj kandidaturi za predsjednika: On je ustavno impotentan

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u više navrata posljednjih mjeseci putem medija slao je poruke kako razmišlja o kandidaturi za mjesto predsjednika RH. U tom slučaju Mesiću bi to bio pokušaj osvajanja trećeg mandata. Međutim, ustavnopravni stručnjak i profesor ustavnih i političkih znanosti na osječkom pravnom fakultetu Mato Palić za portal Direktno kaže kako Mesić ne iznosi pravno utemeljene tvrdnje.

“Moglo bi se reći kako se on nalazi u jednoj specifičnoj situaciji koju bi se slikovito moglo nazvati ustavna impotencija. Želi kandidaturu, ali je ne može ostvariti. Činjenica da je Ustav promijenjen za vrijeme trajanja njegovog mandata nije relevantna, a o tome su svoje stavove izrekli i drugi ustavni stručnjaci. Nikakve suštinske promjene u ustavnom tekstu nije bilo, osim minimalne jezične”, smatra Mato Palić.

Mesić je u izjavi za RTL rekao kako se po njegovim saznanjima može kandidarati. “Formalno i pravno mogu jer promjena Ustava je bila u mom prvom mandatu i onda mi se taj mandat ne računa jer je to bio mandat po kojem je Tuđman bio izabran. Tek od promjene Ustava mi se računa novi mandat. Formalno i pravno bih mogao”, tvrdi Mesić.

No naš sugovornik kaže kako je jedini način da Mesić provjeri može li treći put uopće biti biran je da se pokuša kandidirati, piše Direktno.

“Dakle, nakon što Vlada RH donese Odluku o raspisivanju izbora mora u propisanom roku prikupiti 10.000 potpisa birača i predati kandidaturu DIP-u. U slučaju da bi DIP zaključio kako on ne može biti kandidat na takav akt, on ima pravo podnijeti žalbu USRH-u”, kaže Mato Palić.

 

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina

Facebook Comments