Milardović: Pupovac je paravladar Hrvatske, Plenković bez njega ne može ništa

Milardović: Pupovac je paravladar Hrvatske, Plenković bez njega ne može ništa

“Kako vrijeme prolazi ovo ispada najgori saziv Hrvatskog sabora što se poklapa s izmjenama saborskog pravilnika, jer nema mjesta poopćavanju i generaliziranju a najzaposleniji dio Sabora je saborska straža”, ističe dr. Anđelko Milardović  referirajući se na incident između zastupnika Nikole Grmoje i premijera Andreja Plenkovića koji se odvio u srijedu u Hrvatskom saboru, piše Narod.hr.

Profesor Milardović  protumačio je glavne elemente premijerove politike, a koje su dovele do gubitka kontrole. Jedan od njih je činjenica da je Plenkovićev koalicijski partner “Milorad Pupovac paravladar Republike Hrvatske, jer bez njega Plenković ne može ništa“.

Anđelko Milardović smatra da to što se dogodilo u Saboru ima više slojeva, a prvi sloj je politička komunikacija, odnosno politička kultura. U tom smislu, po prvi put se pokazalo da je jedan europski orijentiran premijer izgubio samokontrolu. Prema njegovom mišljenju, trebao se, koliko god je bilo elemenata za takvo ponašanje, zaustaviti, da bi ostao dosljedan onoj slici koju uz pomoć medija proizvodi. To je potpuno odstupanje od one komunikacijske paradigme koju smo navikli gledati.

-Drugi sloj je gubitak sadržaja politike. Politika se kao djelatnost u političko-filozofskom smislu potpuno izgubila. Sabor tako funkcionira, kada se gleda prema medijima, kao dio društva spektakla; ispražnjenje forme koju kompenzira izgubljeni sadržaj politike uz pomoć ovakvog ponašanja. Na stranu, je li tome prethodilo nepristojno i neprimjereno ponašanje. Na sadržajnoj razini, postavlja se pitanje koga Sabor danas uopće zastupa. Riječ je o nečemu što politološka literatura tumači kao post parlamentarno stanje, a ono se manifestira kada zastupnici više ne zastupaju interese građana nego interesnih grupa i vlastite interese, zaključuje Milardović.

Facebook Comments