Biskup Uzinić pozvao feminističku teologinju i izazvao kritike: Napadaju ga neki katolički portali, ali i crkveni krugovi

Biskup Uzinić pozvao feminističku teologinju i izazvao kritike: Napadaju ga neki katolički portali, ali i crkveni krugovi

Dubrovačka biskupija pokreće Ljetnu školu teologije, u Dubrovniku od 15. do 19. srpnja, na temu “Teologija u pluralnom društvu”. O tome je za Večernji list govorio dubrovački biskupo mons. Mate Uzinić.

“Živimo u pluralnom društvu u kojem je kršćanska ponuda postala tek jedna od ponuda. Živimo, naime, u svijetu slobodnih i autonomnih pojedinaca koji iz svoje slobode traže odgovore na pitanja smisla života i pitanja koja ih tište, a danas je zbog toga puno izazovnije navijestiti kršćansku poruku nego u vremenima kada im se ta poruka nudila kao jedina. Da bismo danas mogli ponuditi kršćansku poruku, moramo za to biti osposobljeni. Pluralno društvo nije naš neprijatelj, nego je za nas u Crkvi izazov, obogaćenje, znak vremena, koji nas potiče da mu u svjetlu evanđelja ponudimo svoj kršćanski odgovor. Zato smo kao temu ovogodišnje škole izabrali: ‘Teologija u pluralnom društvu’.”

“Neke stvari neće prestati postojati ako se mi za njih ne zanimamo i o njima ne govorimo, dapače, prije ili kasnije mogu postati problem i za nas i za Crkvu. Zato mi o tome želimo progovoriti već sada. I ne treba se bojati drugačijih glasova, glasova koji propituju uvriježene stavove. Oni nas potiču da bolje promislimo vlastite stavove.”

Upozorio je i na “monolitnost vjerskih uvjerenja i zatvorenost za bilo kakav dijalog s onima koji misle i vjeruju drugačije”.

“Čini mi se da se u posljednje vrijeme unutar teologije u Hrvatskoj može sve manje čuti rasprava, dijaloga, izmjene drugačijih mišljenja. Nažalost, imam dojam kao da dio katoličkih medija želi ignorirati, pa i isključiti i prokazivati one koji ‘drugačije misle’. Vjerujem da je to jedan od razloga zašto se danas teologija u društvu prepoznaje sve manje relevantnom.”

U tom kontekstu je komentirao i poziv feminističkoj teologinji Tim Beatle da sudjeluje u Ljetnoj školi, koji je izazvao kontroverze u domaćim laičkim i crkvenim krugovima.

“Vjerujem da prof. Beattie u tome može doprinijeti i otvoriti pitanja feminističke teologije o kojima ne razmišljamo toliko često, ali i progovoriti o ulozi i položaju žene u Crkvi i društvu.”, rekao je biskup dodajući da mu je žao što kritičari  umjesto diskreditacije nisu pokušali pronaći pozitivne točke, unutar velikog teološkog opusa prof. Beattie, na temelju kojih bi se moglo ući u dijalog.

“Pitam se, ako ne možemo ostvariti unutarkatolički dijalog, je li uopće moguć i koliko može biti autentičan dijalog s drugima. U kritikama se naglašava teza da trebamo zaštititi studente teologije od negativnog utjecaja različitih pogleda i stavova. Zar je cenzuriranjem danas uopće moguće zaštititi drugoga od bilo kakvih utjecaja?” upitao se biskup, rekavši da mlade teologe treba pripremiti na suočavanje s svakim oblikom intelektualnog izazova.

“Nažalost, neki od javno dijeljenih komentara na ovu ljetnu školu, u želji da „obrane katolički nauk“, nisu prepoznali priliku susreta s drugim i drugačijim, nego su prof. Beattie pokušali grubo diskreditirati pripisujući joj vrlo površno različite stavove i suprotstavljajući ih katoličkom nauku zaboravljajući pri tome kako moderna apologetika u svome djelovanju mora biti dijaloška.

Naša je prvotna želja da ova škola u svojim teološkim promišljanjima bude ekumenska”, rekao je biskup. ”

“Sve ove kritike i napadi su očekivani, ali i znak koliko nam je potreban dijalog i koliko je on teška zadaća. Poteškoće suočavanja s izazovima pluralnog društva nisu nešto specifično katoličko, nego su svojstveni i drugim kršćanskim zajednicama, ali i drugim vjerama”, rekao je biskup Uzinić.

O pismu hrvatskih biskupa patrijarhu Irineju, oko kanonizacije Ajolzija Stepinca je rekao “Vjerujem da ni naše pismo, koliko god da vam izgleda drugačije od papina viđenja, nije drugo doli pružena ruka i poziv na dijalog.” Dodao je da je “usmjerenost prema budućnosti, koju koju trebamo graditi na Isusu Kristu i njegovu evanđelju” potrebna  “kako bismo se mogli prepoznati kao kršćanska braća i sestre”.

Foto: Baldo Marunčić/Hina

Facebook Comments