Na HTV-u postoji neviđena cenzura, a za nju su odgovorni Plenković i Kosor

Na HTV-u postoji neviđena cenzura, a za nju su odgovorni Plenković i Kosor

Ne znam po kojim će dostignućima ostati upamćena Vlada Andreja Plenkovića, ali zato znam da ćemo je pamtiti po tome što je dopustila neviđenu cenzuru na Hrvatskoj televiziji koju vode urednički i menadžerski epigoni kojima je jedina misija poltronski ugoditi svojim šefovima. Hrvatsku televiziju pratim od njezina osnutka početkom devedesetih i sa žaljenjem moram reći da stanje na našoj dalekovidnici nikada nije bilo gore.

Možda je u određenim razdobljima bilo i više pokušaja političkog upliva, ali su se u ta „olovna” vremena profesionalci na HTV-u, a takvih je uvijek bilo, znali suprotstaviti i nekako i tu neslobodu umotati u pristojan celofan pa onda sve to skupa, gledajući izvana, i nije bilo tako loše. Uvijek je postojao svojevrstan ventil kroz koji su nezadovoljnici mogli barem glasno izreći svoje mišljenje i vrlo oštro kritizirati vlast.

Današnji HTV ide na iscrpljivanje, razvodnjavanje, okolišanje, fokusiranje na nebitno, a sve kako bio spriječio bilo kakvu ozbiljnu javnu raspravu, a onda i opravdanu kritiku vlasti. Dovode se podobni gosti, imenuju se podobni urednici, biraju se nebitne teme, postavljaju se smiješna pitanja…

Jedina je sreća što HTV nije više bitan kao što je bio prije dvadesetak godina pa svi mi koji smo nezadovoljni javnom televizijom, a riječ je o velikoj većini građana, možemo biti dobro informirani i bez tog javnog servisa koji hrvatske građane stoji čak 1,3 milijarde kuna godišnje.

Andrej Plenković je odgovoran za cenzuru jer je njegova saborska većina izabrala Kazimira Bačića koji se pokazao kao jedan od najneambicioznijih i uvjerljivo najgorih ravnatelja Hrvatske televizije. O njegovoj koncepciji se ne može ni raspravljati, čak se ne može ni kritizirati, jer je jednostavno nema. On je postavljen da ne bi ništa radio ni poduzimao, da uništi ono malo novinarskog erosa koji još uvijek tinja u džepovima otpora na Prisavlju.

Informativni program vodi kadar Tomislava Karamarka, koji je preko noći napustio šefa i njegovu ideologiju, a sada poput najvjernijeg sluge ispunjava ne samo Plenkovićeve želje nego i ono što pretpostavlja da bi premijer možda mogao poželjeti. Može vodstvo HTV-a dizati tužbe protiv nepoćudnih urednika i novinara i tvrditi da nema cenzure, ali to im nitko neće povjerovati.

Javna je tajna da na HTV-u postoji nevidljivi popis nepoćudnih novinara, urednika, javnih radnika i intelektualaca koje nije uputno zvati na javnu televiziju jer su previše nepredvidivi i neukrotivi. Javna je tajna i to da neke agencije umjesto urednika biraju goste i diskretno sugeriraju teme koje treba obraditi, ali i izbjegavati.

Javna je tajna da su nekim urednicima pripremana pitanja u Banskim dvorima, a onda su ih oni krotko postavljali gostima koje se ničim nije smjelo iznenaditi. Javna je tajna da su neki urednici povezani s nekim agencijama i da javni servis koriste za stjecanje izvanrednih prihoda.

Javna je tajna da je Darinko Kosor na televiziju instalirao svog „skojevskog druga” Mislava Stipića koji je postao siva eminencija na HTV-u. Javna je tajna da Stipić odlučuje o tome kome će dodijeliti lukrativne poslove, ali i da svojim prijateljima ili prijateljima svoga „skojevskog druga” Darinka Kosora omogućava odlične sinekure.

Usput je vrlo tašt i osvetoljubiv pa uništava sve one koji mu se na bilo koji način suprotstave. Javna je tajna da je jedna od najvažniji kvalifikacija za uredničku poziciju to što se družite i kartate sa suprugom ministrice Nine Obuljen koja je, poput Darinka Kosora, bez ikakva izbornog legitimiteta.

Ali nisu za sramotno stanje i cenzuru na HTV-u glavni krivci nekakvi bačići, stipići i čakaruni. Glavni su krivci, ponavljam, premijer Andrej Plenković i političar bez izbornih svojstava Darinko Kosor koji gotovo 30 godina na strateška mjesta uspješno raspoređuje svoje drugove iz Saveza socijalističke omladine Hrvatske.

Na kraju, molim birokrate s Prisavlja da me ne tuže jer su oni u cijeloj ovoj raspravi gotovo nebitni. Mogu ih samo sažalijevati zato što bez imalo ponosa, čak i bez minimalnog samopoštovanja, služe politici koja ih je postavila i kojoj su zahvalni za sve što su postigli.

Ako trebam ići na sud, a suda se ne bojim, neka me onda tuže premijer Andrej Plenković i vječni političar bez izbornih svojstava Darinko Kosor. Veselim se postupku na kojemu ću dokazati da na HTV-u postoji cenzura, i da je to ugnjetavanje slobode povezano s Banskim dvorima.

Facebook Comments