Napad na kršćane u Šri Lanki: Otkud islamski teroristi u zemlji budista i hindusa?

Napad na kršćane u Šri Lanki: Otkud islamski teroristi u zemlji budista i hindusa?

Istražitelji koji pokušavaju utvrditi tko je kriv za niz terorističkih napada na crkve i hotele na Šri Lanki koji su se zbili u nedjelju, na Uskrs, usredotočili su se na National Thowheeth Jama’ath (NTJ), malo poznatu skupinu koja promovira ideologiju islamskog terorizma, piše The New York Times.

Nitko za sada nije preuzeo odgovornost za napade u kojima je živote izgubilo 290 osoba, a premda su do sada zbog povezanosti s napadima uhićene 24 osobe, šrilankanske vlasti nikoga službeno nisu okrivile za napad.

No, policijski dužnosnik prije 10 je dana poslao savjet službama za sigurnost u kojem je stajalo da NTJ prijeti crkvama. Šrilankanski premijer Ranil Wickremesinghe u nedjelju je rekao da on i drugi visoki dužnosnici vlade nisu obaviješteni o prijetnji te da se mora istražiti zašto se nisu poduzele adekvatne mjere predostrožnosti.

NTJ je do sada na Šri Lanki bio poznat po vandaliziranju Budinih statua. Tajnik skupine Abdul Razik 2016. je godine uhićen zbog poticanja rasizma. Unatoč prisustvu te skupine, islamom motivirani teroristički napadi nisu nešto što Šri Lanka dobro poznaje. Međutim, ono što dobro poznaju je građanski rat, koji je na tom otoku u Indijskom oceanu bjesnio više desetljeća, piše Narod.hr.

Taj sukob između budističkih elita koje vode vladu Šri Lanke i Tamila, etničke skupine koju većinom čine hindusi, a među kojom ima i muslimana te kršćana, okončan je 2009. godine. Tamili su bili jedna od prvih skupina koji su kao borbeni taktiku koristili bombaše samoubojice. Građanski rat okončan je nakon velike vojne operacije u koje je ubijen vođa Tamila, piše Jutarnji list.

Dvije najveće zajednice su Singalezi, uglavnom Budisti (70%) i Tamili čija je religija tradicionalno Hinduizam (15%). Na otoku živi i značajna sunitska muslimanska zajednica (7%) čiji pripadnici govore tamilskim jezikom.Na Sri Lanki živi i 7 posto i kršćana

Foto:EPA

Facebook Comments