Napukla koalicija HDZ-a i SDSS-a: Zastupnici HDZ-a nisu podržali Miloševića unatoč dogovoru Plenkovića i Pupovca?

Napukla koalicija HDZ-a i SDSS-a: Zastupnici HDZ-a nisu podržali Miloševića unatoč dogovoru Plenkovića i Pupovca?

Sve je bilo dogovoreno ujutro na Klubu HDZ-a, Aleksandar Milošević trebao je proći. Međutim, kad smo vidjeli da su zastupnici SDSS-a u sabornici, a da nisu htjeli glasati za Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, to je kod nas izazvalo bunt. Ja također iz revolta nisam zaokružio Miloševića iako sam u korektnim odnosima sa svim kolegama iz SDSS-a – ispričao nam je jedan HDZ-ov zastupnik što se zapravo dogodilo u petak na glasanju u Saboru, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, unatoč koalicijskom dogovoru dio HDZ-ovih zastupnika u tajnom glasanju o članovima Programskog vijeća HRT-a nije zaokružio kandidata SDSS-a Aleksandra Miloševića iako je postignut koalicijski dogovor oko toga. Milošević je dobio samo 54 glasa, a da bi prošao potrebno je 76.

Problem oko ovog (ne)izbora je tim veći što bi nove nesuglasice mogle dovesti u pitanje tri SDSS-ova zastupnička glasa koja su HDZ-u presudna idući tjedan kada se izvanrednoj sjednici očekuje rekonstrukcija Vlade.

– Zastupnici SDSS-a su očito dobili naputak od srbijanskog predsjednika Aleksanadra Vučića da ne podrže Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, jer se po ovom zakonu ukida univerzalna jurisdikcija. Kad smo mi u klupama shvatili da oni sjede u sabornici, a ne žele glasati dok je svih ostalih 111 zastupnika, iz svih stranaka – od Živog zida, SDP-a, HSS-a- i ostalih – jednoglasno podržalo Zakon, krenula je ubrzana komunikacija među nama. Bojkotom smo htjeli pokazati da je takvo SDSS-ovo ponašanje sramotno – ispričao nam je HDZ-ov zastupnik.

No, i on, a i još neki drugi HDZ-ovci koje smo kontaktirali kažu kako će najvjerojatnije u ponovljenom glasanju podržati Miloševića.

– Radi “političke stabilnosti’, većina će na koncu ipak glasati za njega – uvjeren je naš sugovornik.

Pokušali smo danas doći i do troje zastupnika SDSS-a i upitati ih koji su njihovi razlozi zašto se nisu uključili i glasali ‘za’ ili ‘protiv’ Zakona o osobama nestalima u Domovinskom ratu, no nisu odgovarali na naše pozive.

Foto: Denis Cerić/Hina

Facebook Comments