Nevjerojatan podatak: Banke naplaćuju građanima čak 400 naknada

Nevjerojatan podatak: Banke naplaćuju građanima čak 400 naknada

U moru različitih nameta koji nas svakodnevno pritišću možda se najteže nositi s onima koje nam naplaćuju banke.

Kako bi građanima olakšala snalaženje i odabir, Hrvatska narodna banka izradila je preglednik koji omogućuje usporedbu bankovnih naknada. Bankama plaćamo više od 400 naknada, i taj je namet, uz prihod od kamata, najizdašniji izvor njihova prihoda.

Izgubite li kreditnu karticu i o tome obavijestite banku, neke od njih taj će vam poziv naplatiti. Ako vam je kreditna kartica istekla i mijenjate je, banka će vam i to naplatiti. Otvaranje, zatvaranje i vođenje tekućeg računa također nije besplatno. Naplatit će vam i izdavanje potvrde o transakciji, promjeni pina, raniju otplatu rate kredita… Popis je poduži. Banke građanima naplaćuju i do 400 naknada.

“Drugi najizdašniji prihod u bankama jesu te naknade i svaka je banka ima. Banka sama diktira koliko će naplatiti naknadu, set usluga se naplaćuje manje, pod navodnicima, besplatno”, govori Zoran Balija, stručnjak za financije.

“Postoje naknade koje izazivaju čuđenje, poput naknade za vađenje veće svote novca, a onda odustanemo. Naplaćuje se kad zovemo zbog gubitka kartice, kada izgubimo pin. Banka bez tih naknada može i naravno, da bi od njih mogla odustati”, naglašava Balija.

Na godinu za bankarske naknade platimo više od 700 kuna. Banke su dužne u ugovoru navesti sve naknade koje naplaćuju korisnicima.

Facebook Comments