Riječki Novi list proziva Obersnela i SDP za verbalni napad na vijećnicu. “gdje je sad Forum žena SDP-a?”

Riječki Novi list proziva Obersnela i SDP za verbalni napad na vijećnicu. “gdje je sad Forum žena SDP-a?”

Novinarka Novog lista Tihana Tomičić upozorila je na verbalni napad Vojka Obersnela na vijećnicu gradske skupštine Rijeke, na dvostruka mjerila ljevičara u Hrvatskoj ali i na odgovornost gradonačelnika za slučaj Galeb.

“Krupan čovjek gromkog glasa, pritom osoba velike političke moći, glasno viče u službenim prostorijama i pred kamerama, i prilazi ženi koja sjedi u klupama. Stupanj njegova nekontroliranog vikanja raste, izgleda kao da će je udariti i uz to tablet koji drži u ruci baciti o pod, no u zadnji tren se savladava i mijenja smjer prema izlazu iz dvorane. Ali svoju nasilničku epizodu bučno završava riječima: ‘Dajte se koncentrirajte, ili ste opet na visokim štiklama pa to utječe na vaše raspravljanje?!’

Da je to učinio Andrej Plenković ili Milan Bandić, nastala bi opća pobuna. Forum žena SDP-a već bi poslao barem tri priopćenja, a vjerojatno bi se oglasile i institucije, pravobraniteljice za ljudska prava, prava žena i razne nevladine udruge.

No, kad viče SDP-ovac, u ovom slučaju riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je grubo, nasilnički i seksistički na sjednici Gradskog vijeća Rijeke nasrnuo na HDZ-ovu vijećnicu Ivonu Milinović, to valjda nije tako strašan incident. Pa općepoznato je da je Obersnel malo nervozan čovjek, zar ne? To je njegov poznati temperament. Kao što neki žele biti predsjednici s karakterom, Obersnel je gradonačelnik s temperamentom.

A pitanje glasi: gdje je sad Forum žena SDP-a? Gdje su sad dežurni ljevičarski moralizatori, B.a.b.e. i ostali reprezentanti spolnih, vjerskih i ostalih manjina? Zašto sad »Rada Borić« ne prosvjeduje na Korzu, kao što se prosvjeduje protiv izmjena GUP-a u zagrebačkoj Skupštini ili oko Istanbulske konvencije na Markovu trgu?” pita se Tihana Tomičić.

Vojko Obersnel je nervozan

“Nažalost, Hrvatska je društvo dvostrukih kriterija. A Vojko Obersnel je malo nervozan.”, zaključuje Tomičić.

Nervozan je, navodi novinarka, zato što je gradsko vijeće dovelo u pitanje provođenje projekta Europske prijestolnice kulture. Naime, nisu htjeli glasati za zaduživanje od 44 milijuna kuna za obnovu broda Galeb. Ukoliko grad Rijeka ne bude mogao podmiriti svoj dio troška, projekti neće biti dovršeni a morat će vraćati i prethodno ugovorena i odobrena sredstva.

Tomičić je upozorila na odgovornost gradonačelnika za krizu, rekavši da je učinio istu stvar poput Bandića, “kupivši” pojedine stranke u oporbi, poput Liste za Rijeku.

“Stvar pritom na površini izgleda čisto: Lista za Rijeku ne želi glasati za kredit i ne može se tvrditi da ih je Obersnel ičim »kupio«, no plan je bio da drže kvorum dok nekoherentna oporba šeće po Korzu, a Obersnelove odluke klize kao po loju. No, ovoga puta se oporba ujedinila, došlo ih je svih 18, i ostala je blokada” piše Tihana Tomičić.

Foto: Miljenko Klepac/ Hina

Facebook Comments