Obersnel odbio dati sredstva za komemoraciju zločina u Bleiburgu: Rijeka voli Hrvatsku, a ne kvislinšku NDH

Obersnel odbio dati sredstva za komemoraciju zločina u Bleiburgu: Rijeka voli Hrvatsku, a ne kvislinšku NDH

Vice Vukojević, Vladimir Šeks i Bože Vukušić u ime Počasnog bleiburškog voda obratili su se gradonačelnicima hrvatskih gradova za financijsku pomoć oko pokrivanja povećanog troška središnje komemoracije u povodu 74. obljetnice bleiburške tragedije, a koja je održana 18. svibnja 2019. godine. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel  i Novi list su tek sada, dva i pol mjeseca nakon što je održana komemoracija, osjetili potrebu da javno objave što je  gradonačelnik Rijeke odgovorio Počasnom bleiburškom vodu.

Obersnel je ustvrdio da Grad Rijeka neće podržati skup na kojem se, kako kaže, rehabilitira NDH. Počasni bleiburški vod je optužio da takve pojave toleriraju, te im je poručio da je upravo takav stav doveo do reakcija austrijskih vlasti, zbog kojih je trošak organizacije skupa i povećan.

“Pored uobičajenih troškova, ove godine smo bili suočeni sa znatno povećanim izdacima za pripremu komemoracije. Naime, na zahtjev austrijskih vlasti trebali smo dodatno urediti prostor na Bleiburškom polju za potrebe smještaja djelatnika austrijske hitne liječničke službe (Crveni križ), pripadnika austrijskog redarstva i sanitarnog čvora za hodočasnike.

Također na zahtjev austrijskih vlasti, bili smo obvezni angažirati dvostruko veći broj zaštitara i redara, kao i djelatnika Crvenog križa” stajalo je u apelu Počasnog bleiburškog voda.

Priopćenje gradonačelnika Obersnela prenosimo u cijelosti:

“Grad Rijeka ne može udovoljiti vašem zahtjevu jer u proračunu nemamo predviđena sredstva za bleiburšku komemoraciju. Nismo nikada niti imali. Grad Rijeka je u okviru obilježavanja povijesnih datuma uključen u proslave Dana oslobođenja Rijeke i Dana antifašizma.

Porast troškova organizacije koji ste pretrpjeli rezultat je loše organizacije ovog skupa u prijašnjim godinama kada ste se bavili kvalitetnim upriličenjem nereda i sramotili Hrvatsku pred očima stranih medija i javnosti.

Vaše je skupove i tada, a i sada, nemoguće tolerirati i mislim da su austrijske vlasti bile strpljivije no što bi itko očekivao. Suštinski, i bez pretjeranih filozofiranja, želim vas podsjetiti da su u Drugom svjetskom ratu pobijedile antifašističke savezničke sile i da je na temeljima te pobjede stasala suvremena Europa u kojoj danas živimo.

Ustaška obilježja kojima se ponosite i koja ste rehabilitirali, simbol su najmračnijeg razdoblja u povijesti naše zemlje. Hrvatska je u Drugom svjetskom ratu bila na pobjedničkoj strani i razvijala se kao antifašistička zemlja.

Suvremenu i samostalnu Hrvatsku u kojoj živimo, vi neprekidno ponižavate i povezujete s kvislinškom tvorevinom NDH, tvrdeći da je želja za samostalnošću Hrvatske bila izražena još kroz Nezavisnu državu Hrvatsku. Nije! Kroz tu je državu bila izražena želja dijabolične skupine ljudi, koju su podupirale fašističke sile Osovine, za etnički čistom državom u kojoj se s tim ciljem provode rasni zakoni, porobljuju i ubijaju svi koji su različiti.

Simboliku te sramotne države promovirate na službenim stranicama vaše udruge, dok istovremeno, pritisnuti austrijskim vlastima pred javnošću i medijima cvilite i pozivate svoje problematične prijatelje da na Bleiburg ne donose ustaška obilježja.

Simbolički, i pred očima europske javnosti, baveći se vama, Austrija dovodi našu zemlju u red i ja se osobno sramim što se uopće nalazimo u takvoj situaciji. Grad Rijeka ne može financirati sramoćenje Hrvatske jer Rijeka voli Hrvatsku,” priopćio je Vojko Obersnel.

Foto: Miljenko Klepac/Hina

Facebook Comments