Obersnel ljutit: Riječki gradski vijećnici nisu izglasali 44 milijuna kuna za Titov Galeb

Obersnel ljutit: Riječki gradski vijećnici nisu izglasali 44 milijuna kuna za Titov Galeb

Gradsko vijeće Grada Rijeke u četvrtak ujutro započelo sjednicu na kojoj se trebalo glasati za davanje suglasnosti gradonačelniku na novo kreditno zaduženje u iznosu od 44 milijuna kuna, od čega će najznačajniji dio biti namijenjen za obnovu broda Galeb. Gradonačelnik Vojko Obersnel žestoko je branio projekt koji velik broj građana, zbog velikog troška i upitne koristi, ne podržava, piše Fiuman.

Na početku sjednice Gradskog vijeća Obersnel je imao većinu, no do večeri su u vijećnicu stigli i oporbeni vijećnici koji nisu bili nazočni ujutro. Odnos snaga iza 21 sat navečer je bila 18-18.

Oporba poziva da se točka povuče s dnevnog reda i ponovno stavi na dnevni red za dva tjedna kad će se znati je li se itko javio na natječaj za obnovu Galeba kao i to koju su cijenu istaknuli za obnovu Galeba.

Gradonačelnik ističe kako Rijeci prijeti nemali “financijski udarac” od čak 40-ak milijuna kuna u slučaju da izostane suglasnost na kredit s obzirom na to da su već započeti određeni projekti koji su sufinancirani od strane Europske unije, a radi se o Palači šećerana. Postavljeno je i pitanje zbog čega se uopće spajalo u jedan projekt obnovu Palače šećerana i broda Galeb, a gradonačelnik je odgovorio kako nije bilo moguće prijaviti dva projekta, već samo zajednički.

“On zaista s Rijekom nikakve veze nema” na sjednici je za Galeb rekao Tihomir Čordašev iz Akcije Mladih. “Njegova veza s Rijekom je to što je bio potopljen tri godine u Riječkoj luci, a brojni Riječani smatraju da bi ga trebalo opet potopiti.”

“To je njegov privatni projekt u koji će on upucati proračunski novac” s govornice je rekao Hrvoje Burić, Obersnelov protukandidat u drugom krugu proteklih izbora.

Podijeljene su i određene opomene vijećnicima, kao primjerice Vojku Brautu koji je tijekom višesatne rasprave htio pričati viceve s govornice te Hrvoju Buriću koji je nekoliko puta ponovio predsjedniku Vijeća da “nema hrabrosti staviti odluku o kreditu na glasanje”.

Sjednica nije prošla ni bez ispada gradonačelnika. Vijećnicu HDZ-a Ivonu Milinović optužio je za zlouporabu poslovnika te krenuo u žestoki napad na oporbene vijećnike.

“To je vaša demokracija. Već trideset godina upropaštavate ovu državu s takvim načinom rada. Upropastili ste sve živo što ste mogli upropastiti.”

“Dajte se koncentrirajte na to što govorite. Il ste opet na visokim štiklama pa vam utiče na raspravljanje”, vijećnici Ivoni Milinović poručio je pet puta izabrani gradonačelnik Rijeke.

Nakon što je postalo jasno da neće biti donesena nikakva odluka, predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat je na glasanje stavio prijedlog odgode sjednice za 24.7. što je prihvaćeno većinom glasova vijećnika, prenosi Rijeka Danas.

Foto: Miljenko Klepac/Hina

Facebook Comments