Obustavljen disciplinski postupak protiv odvjetnika u čijemu je uredu Plenković snimio predizborni spot

Obustavljen disciplinski postupak protiv odvjetnika u čijemu je uredu Plenković snimio predizborni spot

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) obustavila je disciplinski postupak protiv Borisa Šavorića i Tonija Smrčeka, dvojice odvjetnika koji su široj javnosti postali poznati nakon izbijanja afere Hotmail koja je rezultirala ostavkom potpredsjednice Vlade Martine Dalić, piše N1 televizija.

U jeku afere Hotmail mediji su isticali da su Šavorić i Smrček sudjelovali u pisanju lex Agrokora, dok je njihov ured zastupao rusku VTB banku. “Disciplinsko tužiteljstvo Hrvatske odvjetničke komore je nakon provedenog disciplinskog postupka, utvrdilo da nema dokaza da bi odvjetnici Boris Šavorić i Toni Smrček počinili teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva u smislu odredbi Zakona o odvjetništvu, Statuta Hrvatske odvjetničke komore te Kodeksa odvjetničke etike, a slijedom čega je donijelo odluku o obustavi navedenog disciplinskog postupka”, izvijestila je Komora u srijedu.

Protiv Šavorića i Smrčeka stegovni postupak pokrenut je u svibnju prošle godine. Komora je tada izvijestila da ih sumnjiči za nesavjesno obavljanje odvjetničkih poslova ili nestručnog zastupanje stranke, a Šavorića i za povredu dužnosti čuvanja odvjetničke tajne.

Odvjetniku Borisu Šavoriću, autoru Lex Agrokor, nedugo nakon što ga je premijer osobno predstavio kao osobu od svog velikog povjerenja na početku pripreme zakona za izvlaštenje Ivice Todorića, Agrokor je za 18 dana rada isplatio novac za koji prosječni hrvatski građanin mora raditi deset godina – čak 825 tisuća kuna, objavio je portal seebiz.eu.

Toliko je Boris Šavorić, odvjetnik kojeg je ostatku radne skupine za izradu Lex Agrokor premijer Andrej Plenković osobno predstavio kao osobu koja uživa njegovo veliko povjerenje, dobio za pravne savjete koje je u tom kratkom vremenu pružao Agrokoru, piše Nacional.

Boris Šavorić bio je, podsjetimo, jedan od članove grupe Borg, koja je radila lex Agrokor, te je sudjelovao u prepisci zbog koje je Martina Dalić dala ostavku na mjesto ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade. Po njemu je Dalić nekoliko tjedana nazivala lex Agrokor (Šavorićev zakon), što je također otkriveno u prepisci, a otišao je iz Agrokora desetak dana nakon angažmana, ali i nakon što je otkriveno da je izvanredni povjerenik imao mail adresu na domeni savoric.com. Istovremeno je pisao zakon po kojem će se restrukturirati Agrokor i radio za jednog od većih vjerovnika koncerna VTB bank.

Kako navodi Express.hr, odvjetnički ured Šavorić, smješten na središnjem zagrebačkom trgu, u poznatom Neboderu na 14. i 15. katu postao je predmet novih prijepora nakon što je N1 otkrio da je promidžbeni spot Andrej Plenković snimao upravo kod njih. Dok iz HDZ-a govore da je sve bilo potpuno slučajno, teško se oteti dojmu da tomu baš i nije tako.

Pogotovo, potvrde li se navodi koje je objavio Nacional navodeći kako su izvori blisku premijeru tu informaciju žestoko demantirali.
Iz afere email, zbog koje je odstupila ministrica gospodarstva Martina Dalić, danas je jasno je premijer znao tko je sve radio na lex Agrokoru i tko je kasnije lijepo unovčio savjetodavne usluge u samom Agrokoru.

Facebook Comments