Odlična odluka Ustavnog suda: U posljednji tren spriječio osnivanje “Turudićevog suda”

Odlična odluka Ustavnog suda: U posljednji tren spriječio osnivanje “Turudićevog suda”

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović potvrdio je da je Ustavni sud donio odluku o privremenoj odgodi primjene zakonskih odredbi koje se odnose na osnivanje i početak rada Visokog kaznenog suda.

“Ustavni sud je na današnjoj sjednici donio rješenje o privremenoj odgodi primjene zakonskih odredbi koje se odnose na osnivanje i početak rada Visokog kaznenog suda do konačne odluke Ustavnog suda o ocjeni suglasnosti s Ustavom osporenih zakonskih odredbi te o tome obavijestio Državno sudbeno vijeće. Odluka će biti javno objavljena sukladno Poslovniku Ustavnog suda”, kazao je Šeparović za RTL.

Doznajemo da će odluka najvjerojatnije biti objavljena u petak jer nije jednoglasna i moraju se napisati izdvojena mišljenja.

Do konačne odluke Ustavnog suda suci Visokog kaznenog suda ne mogu prisegnuti i on ne može početi s radom, a zakonom je bilo predviđeno da se to dogodi 1. siječnja 2020. godine. Zakon kojim je sud osnovan je formalno na snazi, ali se ne primjenjuje jer su odredbe o Visokom kaznenom sudu suspendirane.

Današnja odluka Ustavnog suda ne prejudicira konačnu odluku Ustavnog suda, a pravno su valjane do sada poduzete pravne radnje, kao što je imenovanje sudaca i primanje službenika i namještenika, ali se daljnje radnje vezane uz početak rada suda ne mogu poduzimati do daljnjeg.

Foto:  Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments