Željko Komšić protiv gradnje Pelješkog mosta: Kako je Srbin Milorad Dodik spasio Hrvatsku od Hrvata

Željko Komšić protiv gradnje Pelješkog mosta: Kako je Srbin Milorad Dodik spasio Hrvatsku od Hrvata

Održana je sjednica Predsjedništva BiH nakon koje se medijima obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Dodik je kazao da su članovi predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić usvojili odluku o pokretanju spora u vezi sa Pelješkim mostom, ali da on to nije podržao.

Dodik je nakon sjednice, u obraćanju medijima, kazao da je postojao prijedlog u vezi sa obustavljanjem radova na Pelješkom mostu, koji on nije podržao.

“Bilo je i prijedloga oko obustavljanja radova na Pelješkom mostu i otvaranje spora sa Hrvatskom. Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasnit ću u NSRS zašto to nije dobro. U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na rijeci Savi mi usvajamo odluku koja može poremetiti tu vrstu priče”, istaknuo je Dodik.

Dodao je da je njegov prijedlog bio da se s Hrvatskom napravi sporazum o granici.

“Moj zahtjev je bio da se s Hrvatskom napravi sporazum o granici, ali su se oni usmjerili na most Pelješac. Ima i nekih općih koji nisu problem, ali ključno pitanje je da se otvori problem a Hrvatskom i EU. Mislim da je previše subjekata s kojim bi imali probleme i mislim da je u interesu da se ta odluka ne donese”.

Osim toga, kazao je da je jedan od prijedloga bio uvođenje mjera u vezi sa svim aktualnim pitanjima.

“Radi se o sveobuhvatnom prijedlogu mjera kao reakcija na sva potrebna pitanja, da se uspostave i procedure s Crnom Gorom i Srbijom i tako spriječimo nelegalne ulaske ljudi u BiH”, kazao je Dodik.

Foto: Tanja Valić/Tanjug/Hina

Facebook Comments