Ogorčeni studenti: Rektor Damir Boras podiže školarine

Ogorčeni studenti: Rektor Damir Boras podiže školarine

Sveučilište u Zagrebu pripremilo je odluku čije bi usvajanje značilo porast participacija školarina za redovne studente čiji trošak studiranja ne pokriva država. U odluci koja je prošlog tjedna većinom glasova prihvaćena na Odboru za proračun, povećani su iznosi maksimalne participacije školarina.

U novoj odluci koja čeka potvrdu Senata, visina maksimalne participacije podignuta je na 8400 kuna za društveno i humanističko područje, 9600 za interdisciplinarno, odnosno 10.200 kuna za umjetničko, biomedicinsko, biotehničko, prirodno i tehničko područje. ECTS bod 143 kune.

Po odluci iz prosinca 2015., maksimalne participacije iznosile su ovisno o područjima studiranja od 7200 kuna do maksimalnih 9600 kuna. Odluče li se fakulteti za povećanje maksimalnog iznosa, cijena ECTS-boda u, primjerice, humanističkom području rasla bi sa 120 na 143 kune, a u slučaju pada godine student bi plaćao 8400 kuna umjesto 7200, odnosno 1200 kuna više, piše Jutarnji list.

Po objašnjenju iz Rektorata, to su iznosi za one studente koji sami plaćaju studij, odnosno nisu ispunili uvjete studiranja i prikupili dovoljan broj ECTS bodova.

– To su realni troškovi nastali povećanjem životnih troškova i nisu ništa više od onoga što piše u odluci Vlade. Treba reći da su to maksimalni troškovi, što znači da ih neće možda sve sastavnice prihvatiti – kratko je izjavio rektor Damir Boras.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina

Facebook Comments